Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović uputio je čestitku u povodu Dana neovisnosti sljedećeg sadržaja:

 

„Nacionalna sloboda i državna neovisnost ideali su kojima teži svaki samosvjestan narod. Stoga je Dan neovisnosti naš istinski blagdan, kada iskazujemo dužnu zahvalnost svima koji su tijekom naše povijesti tim idealima posvetili svoj rad, sposobnosti i nastojanja, a posebice onima koji su za te ideale u Domovinskom ratu položili svoj život. To nas sve obvezuje da prihvatimo odgovornost za sadašnjost i budućnost Republike Hrvatske. Prije svega smo odgovorni graditi društvo mira, slobode, solidarnosti, pravde, rada i poštivanja svih ljudskih prava, uz posebnu brigu koju moramo posvećivati djeci, mladima i obiteljima. 
Pred nama je sada u prvome redu zadaća gospodarske obnove Hrvatske. Važno je da kao skora punopravna članica Europske unije budemo ne samo demokratski zrela i međunarodno odgovorna nego i gospodarski uspješna zemlja. Imamo za to preduvjete u ljepoti naše domovine i vrijednosti naših ljudi. Da bismo u tome uspjeli, važno je da izgrađujemo suglasje o temeljnim pitanjima naše budućnosti, da potičemo rad i kreativnost, samopouzdanje i optimizam.
Ponosno i radosno proslavimo svoj nacionalni blagdan!
Sa željom da složno i zauzeto radimo za dobro Hrvatske, svim hrvatskim građanima srdačno čestitam Dan neovisnosti!“, stoji u čestitki Predsjednika Republike.