Branka Bezić Filipović je u Croatian Cultural Centeru govorila o Hrvatima u Ekvadoru, a Matičinoj voditeljici splitskoga ureda je na svečanosti u centru uručeno priznanje američkog Kongresa u znak zahvalnosti za rad s Hrvatima na području San Pedra

Glavni grad najmlađe američke države Havaji, Honolulu, ima oko 400.000 stanovnika a Hrvati su ga nastanili ili zbog posla ili su došli s područja BiH u posljednjih dvadeset godina.
Međutim, već ranije jedan Hrvat ostavio je traga u tom gradu na Pacifičkom otoku. Bio je to pomorski kapetan John Dominis Gospodnetich s otoka Brača koji je plovio između Bostona i Honolulua u razdoblju između 1820. i 1840. godine. Iz braka s Mary Jones, Dominis je dobio sina Johna Owena i nastanili su se u Honoluluu. U centru grada kapetan Dominis izgradio je kuću u kolonijalnom stilu. Budući je ona kasnije postala rezidencija havajskih guvernera, nazvana je Washington Place u čast američkog predsjednika Georgea Washingtona.
John Dominis nestao je u jednom brodolomu a njegov sin John Owen (1831.-1891.), mnogo godina kasnije imenovan je guvernerom, oženio je havajsku princezu Lydiju i postao havajski princ. Živjeli su u Washington Placeu dok on nije umro 1891. godine. Nedugo nakon njegove smrti, supruga mu je bila okrunjena kao posljednja havajska kraljica Lili’uokalani.
Johna Owena smrt je spriječila da postane kralj, ali je ostao posljednji havajski princ. Podaci o Gospdonetichu i njegovoj supruzi čuvaju se u Bishop muzeju u Honoluluu.

Peter Tomić, junak Pearl Harboura
Daleki Havaji kriju još jednu hrvatsku priču. Junak Drugog svjetskog rata bio je Peter Tomich, rođen u Prološcu kraj Vrgorca 1893. godine. Zvao se Petar Herceg s obiteljskim nadimkom Tonić, koje je kasnije pretvorio u prezime Tomić. U Ameriku je stigao 1913. godine i stupio u vojsku. Nakon Prvog svjetskog rata prešao je u mornaricu i bio je glavni strojar na razaraču Utah. Početak Drugog svjetskog rata zatekao ga je u Pearl Harboru na Havajima kada su SAD napali Japanci 1941. godine. Tomich je održavao pogođeni brod dok ga god nisu svi napustili, svi koji su preživjeli napad. On je na kraju izgubio život. Razarač Utah i danas potopljen stoji u ratnoj luci Pearl Harbor, ali na mjestu koje nije otvoreno za posjetitelje. Razumijevanjem američke mornarice voditeljica splitske podružnice u pratnji poručnika Blakea Vaughna posjetila je to povijesno mjesto gdje je postavljen spomenik i ploča posvećena svima stradalima, a posebno i Peteru Tomichu.
Američka mornarica odužila se hrabrom Hrvatu već u prosincu 1942. godine kada je u brodogradilištu u Houstonu porinut ratni brod koji je dobio ime U. S. S. Tomich. Predsjednik Franklin D. Roosevelt Tomicha je posthumno odlikovao Medaljom časti američkog Kongresa, koja je godinama bila pohranjena na Pomorskoj akademiji u dvorani Tomich Hall. Tek 18. svibnja 2006. godine, kada je nosač aviona Enterprise boravio u splitskoj luci, medalja je predana Tomichevoj obitelji.
Na zapadnoj američkoj obali, ovo doba godine vrvi aktivnostima. U Croatian Hallu u San Pedru, Elizabeth Ivčević je pod budnim okom predsjednika Vedrana Barbića pripremala mjesečni bilten sa svim događanjima u domu.

Hrvati San Pedra
Dalmatian American Club of San Pedro, na čelu s Rudyjem Svorinichem organizira svoje večere petkom i već se razmišlja o proslavi 90. obljetnice iduće godine.
Najaktivniji je Croatian Cultural Center of Greater Los Angeles na čelu s predsjednicom Mayom Bristow i dopredsjednicima Markom Lorrinom i Franom Jerkovićem, koji je još i predsjednik krovne udruge Hrvata s tog područja. U centru se bez prestanka organiziraju likovne izložbe vrhunskih slikara, a osobito su ponosni na ovogodišnju proslavu Dana državnosti RH kada su gudači Filharmonije Los Angelesa, u nazočnosti konzularnog zbora, prvi put u povijesti svirali djela hrvatskih autora.
Branka Bezić Filipović je u Croatian Cultural Centeru govorila o Hrvatima u Ekvadoru, povodom Dana neovisnosti Guayaquila, koji je organiziran u sklopu zajedničkog programa povezivanja Hrvata južnog i sjevernog Pacifika.
Matičinoj voditeljici splitskoga ureda je na svečanosti u centru uručeno priznanje američkog Kongresa u znak zahvalnosti za rad s Hrvatima na području San Pedra. Priznanje je potpisala Janice Hahn, članica Kongresa zadužena za sve Hrvate u Americi.

San Pedro International Film Festival
U San Pedru se održao treći po redu San Pedro International Film Festival čija je direktorica Ziggy Mrkich. Crveni tepih Festivala, koji je trajao tri dana, bio je postavljen pred art deco zdanjem Warner Grand Theatrea.
HMI podružnica Split ove je godine sudjelovala s dokumentarnim uratkom „ Dalmacija u mom oku“ muzejskog savjetnika Gorana Borčića iz Splita, koji je prikazan u dvorani Croatian Cultural Centera. U programu je sudjelovala i pjesnikinja Gabriela Brajevich svojom poemom o Dalmaciji.
Na festivalu su se predstavili neki od hrvatsko-američkih autora, poput trostrukog dobitnika Emmyja, redatelja i producenta Bobbyja Grubića. Prikazan je njegov film The Parting Shot.
Na festival je iz New Yorka došao poznati rocker Nenad Bach zbog filma Everything is Forever koji govori o njegovom životu i radu. Bach je 1984. godine otišao u New York i tamo je nastavio svoju briljantnu karijeru. Nastupao je s veličinama poput Bona, Brian Enoa i Pavarottija.
The First 75 years Roberta Nizicha, film je o važnosti postojanja San Pedro Boys & Girls Cluba, kao sigurnog mjesta za mlade koje ih je svojim programima odvlačilo s ulice a kroz koje je nizom godina prošlo 7.500 članova .
L.A. Waterfront režirao je Jack Baric, dobitnik Emmyja. U filmu je prikazana povijest, sadašnjost i budućnost luke Los Angelesa. Iz Hrvatske je stigao film Vanje Vascaraca Papaya makes some noice o plaži i zabavama u Zrču na Pagu.
Problemima žrtava silovanja iz prošlog rata u emocionalnom filmu The Forgotten omen of Bosnia posvetila se režiserka, s američkom adresom, Ivana Ivković iz Splita. Bilo je tu i filmova drugih autora a festival je završio cjelovečernjim filmom o surferima pod naslovom The Endless Summer.
Osim redovitih sastanaka koje uvijek ima u Južnoj Kaliforniji, Matičina voditeljica je ove godine prikupljala i materijale za svoju knjigu Hrvatski tragovi u svijetu. Ovo izrazito iseljeničko područje, najvećim dijelom nastanjeno Dalmatincima na momente izgleda poput starog kraja jer se svugdje nailazi na hrvatska imena, ističe se ljubav prema Hajduku a na ulici se čuje hrvatski jezik.

Tekst: Branka Bezić Filipović