HMI je u suradnji s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore Kotor organizirala predstavljanje knjige „Veterani Hajduka 1977-2012“ autorice Branke Bezić Filipović, voditeljice splitske podružnice Matice

Kao i prethodnih godina, HMI podružnica Split završila je svoj godišnji program posjetom Hrvatima u Crnoj Gori. Tom prigodom je u suradnji s Hrvatskim građanskim društvom Crne Gore Kotor organizirano predstavljanje knjige „Veterani Hajduka 1977-2012“ autorice Branke Bezić Filipović. 
Knjiga je nastala povodom 35. obljetnice djelovanja Hajdukovih veterana kao društva unutar kluba, a koji su sve svoje inozemne turneje ostvarili u suradnji s hrvatskim iseljeništvom. U knjizi se govori i o posjetima Crnoj Gori koji su dva navrata bili organizirani u suradnji HMI podružnice Split i Hrvatskog građanskog društva Crne Gore Kotor i podružnice Bar. Uz knjigu je napravljen i DVD koji također kronološki prikazuje 35 godina djelovanja veterana, ali ne samo kroz fotografije, već i kroz dokumentarne snimke.
Prvo predstavljanje knjige i prikazivanje DVD-a upriličeno je 15. prosinca u Kotoru u dvorani Zavoda za gluhonijemu djecu. Na predstavljanju je, uz autoricu, govorio i Tripo Schubert, tajnik Hrvatskog građanskog društva iz Kotora.
Sljedeće predstavljane organizirano je idućega dana u Baru u organizaciji Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, podružnice Bar u dvorani Zavičajnog muzeja, smještenog u dvorcu kralja Nikole. Na predstavljanju je, uz autoricu, u ime barske podružnice, govorio Vlado Marvučić. Bar je poznat kao crnogorski centar navijača Hajduka, pa je tamo prije nekoliko godina čak i osnovan amaterski nogometni klub koji nosi ime Hajduk.
Da se božićni blagdani ne bi obilježili samo sportom, te da bi se zadovoljili svi ukusi, Hrvatsko građansko društvo Crne Gore Kotor pozvalo je klapu Ragusa iz Dubrovnika da održi u Crnoj Gori četiri koncerta i to u Kotoru, Donjoj Lastvi, Podgorici i Baru.

 

 

Tekst: Banka Bezić Filipović