Izložba je organizirana u suradnji “Bokeljske mornarice 809”, MUO-a, Kotorske biskupije i Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru, a bit će otvorena do 18. siječnja

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu otvorena je 12. studenoga izložba “Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca” povodom 90. obljetnice postojanja udruge Bokelja u Zagrebu.
Izložba obuhvaća izbor zavjetnih darova, koje su od 14. do 19. stoljeća crkvama Boke kotorske poklanjali brojni bokeljski pomorci. Odabrani su radovi iz najpoznatije marijanske pomorske zavjetne crkve – svetišta Gospe od Škrpjela, potom iz katedrale Svetog Tripuna u Kotoru te iz crkava Rođenja Blažene Djevice Marije u Prčnju, crkve Svetog Mateja u Dobroti, crkve Svete Marije u Stolivu, crkve Svetog Nikole u Perastu i crkve Svetog Jeronima u Herceg Novom.
Muzej za umjetnost i obrt je po prvi put imao priliku predstaviti zavjetne darove te zaista ispunio očekivanja svih onih koji su s nestrpljenjem čekali da vide nešto što predstavlja izuzetnu vrijednost kako za Boku tako i za sve one koji se osjećaju Bokeljima, a nisu u mogućnosti biti dio Boke.
Na izložbi je izloženo 453 eksponata u 52 cjeline, koji su nastali u razdoblju od četrnaestog do devetnaestog stoljeća. Posebno mjesto na izložbi imaju srebrne zavjetne pločice ex-voto (zavjetni darovi) Boke kotorske, koje čine jednu posebnu cjelinu što predstavlja unikat u Europi, jer ni na jednom drugom mjestu ne postoji toliko veliki broj primjeraka reljefa u srebru takvoga tipa izrade. Na izložbi je, također po prvi put, izloženo šest srebrnih svijećnjaka s glavnog oltara Bogorodičinog hrama na Prčnju koja su nastala topljenjem 2000 srebrnih ex-voto pločica 1862. godine.
Izložbu je otvorila Vesna Jurić Bulatović, zamjenica ministrice kulture RH, a nazočne je pozdravila i Vesna Kusin, zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba.

Uime Pomorskog muzeja Crne gore posjetitelje je pozdravila mr. Milena Pejaković Vujošević, direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore, koja je, uz Željka Brguljana i Arijanu Koprčinu, autorica izložbe. Mr. Milena Pejaković Vujošević nije krila zadovoljstvo i zahvalnost Josipu Gjuroviću, koji je želio da jubilej – 90. godišnjica djelovanja Bokelja u Zagrebu, u Muzeju za umjetnost i obrt, obilježi realizirajući je uz punu podršku Kotorske biskupije. Miroslav Gašparović, direktor Muzeja za umjetnost i obrt dao je potpunu podršku projektu koji je jedinstven i neponovljiv.
” Ovom izložbom napravili smo jedan skalin više, pokazali i dokazali da kultura ima svoj putokaz, da je magično polje u kojem su muzeji ti koji grade i dograđuju mostove suradnje, zbližavaju ljude i gradove i time čine da nam život bude ljepši i duhovno bogatiji što će u budućnosti raditi Muzej za obrt i umjetnost i Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora”- istakla je direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore.
Među nazočnima su bili i direktor Općinske javne ustanove Muzeji Kotor Andro Radulović; Branko Nedović, dopredsjednik Općine Kotor, kao i svećenici Kotorske biskupije: msgr. Anton Belan, generalni vikar Kotorske biskupije; don Ante Dragobratović, kao i don Ivo Ćorić.
(Radio Dux)

Fotografije