Obrazovanje mladih jedan je od glavnih ciljeva Zajednice, koja punih 58 godina s uspjehom stipendira učenike i studente, čime izravno povećava socijalnu pokretljivost američkih Hrvata na društvenoj ljestvici najrazvijenije zemlje svijeta i to putem Školarinske zaklade HBZ / CFU Scholarship Foundation

Aktualna, Božićna kampanja za Školarinsku zakladu Hrvatske bratske zajednice Amerike počela je prije tridesetak dana i to objavom oglasa u Zajedničaru od 18. studenoga (Pittsburgh, PA, 2015.) u kojem je glavni predsjednik HBZ-a Edward W. Pazo zamolio članstvo da se svojim donacijama i prigodnim porukama u službenom glasilu te naše najstarije iseljeničke organizacije pridruže božićnoj kampanji za stipendiranje učenika i studenata, čiji završetak uobičajeno pada na kraj kalendarske godine.
Obrazovanje mladih jedan je od glavnih ciljeva Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade, koja punih 58 godina s uspjehom stipendira učenike i studente, čime izravno povećava socijalnu pokretljivost američkih Hrvata na društvenoj ljestvici najrazvijenije zemlje svijeta i to putem Školarinske zaklade HBZ / CFU Scholarship Foundation. Zadnjih 58 godina imovina Školarinske zaklade iz središnjeg Općeg fonda i Fondova specijalnih zaklada stalno je rasla i omogućavala je u prosjeku dodjelu 250 stipendija godišnje. Prošle godine, međutim, Zajednica je dodijelila 231 studentsku stipendiju čiji je ukupni iznos dosegao 186.700 dolara. Iščekujući rezultate kampanje ove godine nadamo se da će ta brojka budućih stipendista rasti na dobrobit američkih i kanadskih Hrvata.
Odsjeci HBZ-a, podsjećamo, pokraj ove donatorske akcije za Božić, godišnje daruju gotovo dvije stotine tisuća sati volonterskog rada i oko milijun dolara ljudima u potrebi.
Glavni predsjednik HBZ Amerike Edward W. Pazzo, ocjenjujući božićnu kampanju uspješnom, naglasio je:
– Otkada je uspostavljen ovaj obrazovni program 1958. godine, Hrvatska bratska zajednica je dodijelila preko tri milijuna dolara bespovratnih sredstava u stipendijama za ukupno 9.000 studenata. Mi u Zajednici se držimo naše časne tradicije, da u okviru svojih mogućnosti pomažemo našim mladim članovima koji se školuju na fakultetima i visokim školama te raznim učilištima diljem Amerike. Zajednica je davno spoznala značaj ulaganja u ljudske resurse i obrazovanje mladih pa obećavamo da ćemo to i dalje činiti u okviru naših mogućnosti. Između brojnih fraternalističkih programa i članskih beneficija, možemo s ponosom reći da se školarinski program mladih Zajednice nedvojbeno ubraja među naše najbolje i najvrjednije obrazovne programe. Podjednako smo zainteresirani za one studente i učenike slabijeg socijalnog stanja, kao i za one čija darovitost garantira izvrsnost u elitnoj akademskoj zajednici Amerike. Naša im Zajednica pruža potporu u životnoj fazi kad im je pomoć najpotrebnija. Školovanje je, kao što svi znamo jako skupo. Ne samo da je školovanje na pojedinim američkim sveučilištima svake godine sve skuplje i skuplje, nego je u isto vrijeme za mnoge obitelji i sve nedostupnije. Mi vidimo kakvi su to izazovi i za djecu i za njihove roditelje. Zbog toga nam je izuzetno drago kada iz školarinskog fonda možemo barem donekle novčano pomoći toj djeci i njihovim roditeljima. Kampanja je za sada uspješna, no, podsjećam vas – ako već niste, mi očekujemo da ćete nam se u ovih par zadnjih dana 2015. godine ponovo pridružiti u prvorazrednoj dobrotvornoj Božićnoj školarinskoj akciji. U tekućim tjednima u specijalnoj božićnoj rubrici u Zajedničaru objavljuju se imena svih darovatelja u Školarinski fond za pomoć našim učenicima i studentima. U Zajedničaru je tiskan i poseban kupon kojeg članstvo može iskoristiti za darovnicu Školarinskoj zakladi.

Osnivanje Školarinske zaklade započelo je na 9. konvenciji HBz-a prije 6 desetljeća, točnije 1955. te odlukom Glavnog odbora u ožujku 1956. U Zajednici je oformljena Školarinska zaklada tako da je ondašnjem Fondu sporta i prosvjete doznačen iznos od 4000 dolara za pomoć studentima – članovima Podmlatka HBZ-a. Tu su ideju među članstvom naše najstarije fraternalističke organizacije na sjeverno-američkom kontinentu zagovarali Filip Vukelić i Stjepan Brkić, urednici Zajedničara, koji su predložili članstvu da novac što bi ga utrošili za slanje božićnih čestitki rodbini i prijateljima daju Školarinskoj zakladi. Zajedničar, glavno službeno glasilo HBZ-a, je zauzvrat objavljivao imena svih darovatelja i njihove božićne pozdrave prijateljima i rodbini. Danas kada svijetom kruže besplatne elektroničke čestitke, Zajedničar i dalje potiče svoje čitatelje i članstvo Zajednice da uplaćuju novčane donacije za Školarinsku zakladu uz prigodnu čestitarsku poruku.
Uz Glavni fond Školarinska zaklada danas pri HBZ-u ima još osamdeset pojedinačnih fondova za stipendiranje. Vidi
Fondovi nose imena svojih donatora, bilo pojedinaca bilo odsjeka Zajednice koji su ih osnovali.
– Ulaganje u obrazovanje mladih ključ je dugovječnosti ove Zajednice, poručuje ponosno podpredsjednik HBZ-a Franjo Bertović. Školarinskom zakladom HBZ /CFU Scholarship Foundation upravlja glavni predsjednik HBZ-a s timom iskusnih fraternalista, a zahvaljujući vrijednim dobrovoljnim graditeljima. Zaključno, radi se o najdugovječnijem i najkvalitetnijem obrazovnom programu u povijesti hrvatskoga iseljeništva. Dok očekujemo ovogodišnju bilancu o poslovanju HBZ-a, podsjetimo se da je na kraju lanjske godine imovina Zajednice dosegla 436.474.040 dolara, što je povećanje od 4,9% u odnosu na preklanjsku godinu kada je uknjiženo 416.254.007 dolara, stoji u izvješću glavne tajnice i rizničarke HBZ-a, ekonomistice Bernadette Luketich-Sikaras.
Iz središnjice Hrvatske bratske zajednice, utemeljene prije 121 godine, zahvaljuju svima koji su se uključili u Božićnu kampanju Zajednice, čije se članstvo ponosi filantropijom u lokalnim iseljeničkim zajednicama diljem SAD-a i Kanade.

Tekst: Vesna Kukavica