Izložbu „Begleiter“, hrvatskoga umjetnika iz Mostara koji živi i radi u Stuttgartu, publika će moći pogledati u radno vrijeme GK do kraja ožujka

 

U prostorijama GK RH Stuttgart otvorena je 24. siječnja izložba umjetničkih fotografija hrvatskog fotografa Rude Čavara.
Izložba pod nazivom „Begleiter“ nastavak je plodne suradnje između Generalnog konzulata i hrvatskih umjetnika ne samo u BW-u nego i šire. Generalni konzulat se je pomalo etablirao kao mjesto redovitih kulturnih događanja, što mu daje jednu novu dimenziju. Interes za izlaganjem pokazuje sve više i renomiranih i akademskih umjetnika, tako da je i ova izložba nastavak plodne tradicije.
 

Rudo Čavar, hrvatski je umjetnik iz Mostara koji živi i radi u Stuttgartu. Kao svog suputnika odabrao je fotografski aparat, a i samo ime izložbe otvorene u Stuttgartu nosi ime „Begleiter“. Dosada je sudjelovao na tridesetak skupnih i samostalnih izložbi, od kojih je posljednja upravo završena u mostarskoj galeriji Aluminij. Član je umjetničke skupine u Stuttgartu pod nazivom INSEL. Njegovi uradci nastali su u stalnom sentimentalnom putovanju u dugom vremenskom razdoblju, tijekom čestih putovanja po Njemačkoj, Italiji, Hrvatskoj i BiH.

Osim motiva i tehnike fotografiranja, posebnim ove fotografije čini i to da ih je autor izrađivao ručno, u svom ateljeu. Snimljene su mehaničkom kamerom različitim klasičnim filmovima, uglavnom su crno-bijele. U vremenu digitalne fotografije to nije svakodnevna praksa i sama tehnika još više naglašava umjetnikove kompetencije. Čavarove fotografije navode na dublje razmišljanje, nisu samo trenutci uhvaćeni objektivom, nego njegov umjetnički izražaj nagoni na traženje odgovora i poruke.

Izložba će se u Generalnom konzulatu moći pogledati u radno vrijeme GK do kraja ožujka.