Jedan od tradicionalnih projekata hrvatske zajednice u Trstu je i organizacija susreta hrvatskih jedriličara na regati „Barcolana“ koja se održava svake godine, druge nedjelje u mjesecu listopadu 

Jedan od tradicionalnih projekata hrvatske zajednice u Trstu je i organizacija susreta hrvatskih jedriličara na poznatoj regati „Barcolana“  koja se održava svake godine, druge nedjelje u mjesecu listopadu.
U nedjeljno jutro, svake godine oko 2000 jedrilica zaplovi prema cilju, ne samo radi pobjede nego i radi zadovoljstva zbog sudjelovanja na tako veličanstvenoj regati.
I ovogodišnja „Barcolana“ okupila je brojne ljubitelje jedrenja sa svih strana, i Hrvatske. Vrijedni i ljubazni domaćini, članovi Hrvatske zajednice i ove su godine uz svečani prijam dočekali sve hrvatske jedriličare i ljubitelje tog atraktivnog sporta.
Doček i druženje održano je u subotu, 11. listopada uoči 46. regate “Barcolana“ u hotelu „Filoxenia“ nadomak tršćanske rive. Večeri su nazočili, uz hrvatsku zajednicu, i brojni ugledni gosti iz diplomatskog kora RH predvođeni veleposlanicima iz Rima Damirom Grubišom te Vatikana Filipom Vučakom i brojnim gostima.
Događaj je već niz godina organiziran u suradnji sa sponzorima velikog nautičkog i turističkog središta u srednjoj Dalmaciji “Marina Frapa” iz Rogoznice, na čelu s Franom Pašalićem.
“Hrvatska večer za jedriličare“ uoči regate još je jednom “izbrisala” granice. U srdačnom ozračju istkane su nove niti zajedništva domovine i tršćanskih Hrvata.

Tekst: Ana Bedrina

Više

www.editfiume.com 
www.dropbox.com
Ivan Kljaković Gašpić treći put zaredom osvojio prestižnu Barcolanu