Odlukom četveročlanog povjerenstva na čelu s ministrom obrazovanja Čilea, Nicolasom Eyzaguirreom, Antonio Scarmeta Vranicic proglašen je nositeljem nacionalne nagrade za književnost za 2014. godinu. Od pet mogućih glasova dobio je četiri a jedan član ostao je suzdržan.

U El Mercuriu, dnevniku iz Santiaga, istaknuta je Scarmetina svestranost kao pisca koji se okušao u literaturi i ostalim medijima. Pri tom se mislilo prvenstveno na kinematografiju jer je zahvaljujući scenariju kojeg je Scarmeta napisao, čileanski film No bio nominiran za Oscara u Los Angelesu u kategoriji međunarodnog filma. Bila je to prva nominacija čileanskog filma ikada.
Antonio Scarmeta Vranicic rođen je u Antofagasti 1940. godine.  Osim što je plodan kao pisac, Scarmeta se okušao i u politici. Bio je imenovan za veleposalnika Republike Čilea u Berlinu za vrijeme čileanskog predsjednika Ricarda Lagosa Escobara. Svjetsku slavu stekao je romanom Nerudin pismonoša, a djela su mu uvrštena u brojne zbirke i antologije, te prevedena na 25 jezika. U jednom od brojnih intervjua koje je dao ovih dana, Scarmeta se sjetio svojih literarnih početaka pa je spomenuo zbirku pripovijetki Entuzijazam i nagrađenu Goli na pločicama.  Zahvaljujući na časti koja mu je ukazana, primajući nagradu, Scarmeta je rekao da je siguran da će idućih godina ovo veliko priznanje pripasti nekolicini onih koji su zajedno s njim bili u najužem izboru.
Antonio Scarmeta spada u 250 čileanskih pisaca hrvatskog porijekla, koliko ih je do sada uspjela evidentirati autorica ovih redaka. Na pitanje, kako to da su Hrvati u Čileu imali toliku potrebu za literarnim izražavanjem, odgovorio je da su kroz maštu i pisanje, bježali od teškog života koji ih je tamo zatekao. Hrvatske teme javljaju se u nekoliko njegovih djela, a roman Pjesnikovo vjenčanje posvetio je svojim bračkim precima.

Tekst: Branka Bezić Filipović