U sklopu 16. likovne kolonije „Petrović-Rešetari“, u organizaciji KLD „Rešetari“ i Hrvatske matice iseljenika, u Rešetarima je otvorena izložba slika Antona Cetina iz Toronta

U sklopu 16. likovne kolonije „Petrović-Rešetari“, u organizaciji KLD „Rešetari“ i Hrvatske matice iseljenika, u Rešetarima je otvorena izložba slika Antona Cetina iz Toronta. Tom je prigodo izloženo 25 crteže-kolaža, koje je autor donirao Hrvatskoj matici iseljenika i pet slika KLD „Rešetari“.
-Po prvi put sam u Rešetarima i čast mi je biti s vama na ovako lijepom, i za vas važnom događaju. Kada sam čuo da HMI ovdje organizira izložbu, rekao sam da ću vam donirati pet slika. Ovom prigodom želim darovati predsjedniku De Vili jednu sliku,-naglasio je Anton Cetin.
-Zadovoljstvo je i sreća što mogu pozdraviti priznatog umjetnika Antona Cetina koji je pronašao vremena da dođe ovdje, ali i dobrote da nam daruje slike – istaknuo je u pozdravnom govoru načelnik Zlatko Aga koji je i otvorio Cetinovu izložbu.

-Ovo je 16. likovna kolonija u Rešetarima koju organiziramo u čast Antuna Petrovića, umjetnika iz Rešetara, i u čast sveca Antuna Padovanskog. Na koloniji su slikari iz Hrvatske, ali i slikari iz iseljeništva. Izlaganje velikog slikara Cetina jako nam puno znači i čast nam je što izlaže u našoj sredini. Ovdje pokušavamo napraviti susretište pjesnika i likovnih umjetnika Hrvata iz iseljeništva, naglasio je predsjednik KDL „Rešetari“ Ivan De Vila, te rekao kako će u njihovoj galeriji biti četiri zbirke slika: jedna zbirka Antuna Petrovića, potom Hrvata iz iseljeništva koji su bili na koloniji i darovali svoj rad, akademskih slikara iz Hrvatske, te slikara, domaćih autora – rekao je ivan De Villa.

Nazočne, među kojima su uglavnom bili slikari s likovne kolonije, pozdravila je u ime ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Diana Mašala Perković, pravna savjetnica i rukovoditeljica Matičina Odjela za pravne i opće poslove.

Na likovnoj koloniji okupilo se tridesetak slikara iz Hrvatske, uglavnom iz Slavonije, budući je tema bila Slavonija i slavonski motivi. Središnja ličnost ovogodišnjeg likovnog okupljanja u Rešetarima bio je priznati kanadsko-hrvatski slikar Anton Cetin. Slikama iz ovogodišnje kolonije galerijski fundus obogaćen je za pedesetak slika. U fundusu je, naime, oko 500 likovnih radova. Ove godine umjetnici su radili u lijepim novim prostorima koji se dovršavaju, a otvorenje se predviđa za sredinu rujna.

Nakon otvorenja Cetinove izložbe upriličen je cjelovečernji koncert Hrvatsko pjevačkog društva „Slavča“, koji su zajedno s prijateljima u novogradiškom Domu kulture pripremili lijepi glazbeno recitatorki doživljaj.
Tekst: Željka Lešić