Aktualni prvak u američkoj sveučilišnoj muškoj košarci (NCAA) Louisville za svoj uspjeh može biti zahvalan čovjeku hrvatskih korijena Tomu Jurichu. Prije Louisvillea bio je na istoj poziciji na Sveučilištu Colorado State od 1994. Juricha je 2007. poslovno-sportski časopis Street & Smith izabrao za sportskog direktora godine

Aktualni prvak u američkoj sveučilišnoj muškoj košarci (NCAA) Louisville za svoj uspjeh može biti zahvalan čovjeku hrvatskih korijena Tomu Jurichu. Naime, Jurich je sportsko sveučilište Louisville preuzeo 1997., kada je Louisville bio u vrlo teškoj financijskoj situaciji. Kako piše poznati svjetski magazin Forbes, prije nego što ga je Tom Jurich preuzeo, Louisville je bio na rubu propasti.
– Bili smo na rubu propasti. Prijetila nam je ogromna kazna od NCAA jer smo imali velika dugovanja. Morali smo poduzeti drastične mjere kako bismo se spasili – rekao je za Forbes Tom Jurich, 57-godišnjak rođen u Alhambri u Kaliforniji, a podrijetlom iz Like.
Prije nego što je postao sportski direktor Sveučilišta u Louisvilleu, bio je na istoj poziciji na Sveučilištu Colorado State gdje je bio od 1994. Juricha je 2007. poslovno-sportski časopis Street & Smith izabrao za sportskog direktora godine. Jurichev najveći uspjeh dovođenje je Ricka Pitina na mjesto trenera košarkaša 2001. godine. On je na tom mjestu i danas.
Prema Forbesu, Jurich je u prvih pet godina u Louisvilleu smijenio 130 ljudi na različitim radnim mjestima! Mali proračun od 14,8 milijuna dolara povećao je na 85 milijuna dolara.
– Kada sam stigao, pretrpio sam puno kritika. No nikad se ne bismo izvukli iz problema bez potpore svih – rekao je Jurich.
Novinar Forbesa, sportski djelatnik i profesor na Rutgersu Jason Belzor piše da je Jurich, kada je prije više od desetljeća stigao u Louisville, unio velike promjene i radio sjajan posao u cijeloj organizaciji. Spomenimo da je, osim što su prvaci NCAA u muškoj košarci, Louisvilleova ženska ekipa osvojila College World Series BCS Bowl.
(Večernji list)