Humanitarni fond Hrvatske bratske zajednice Amerike ovih je dana uputio novčanu pomoć poplavljenim područjima Hrvatske te Bosne i Hercegovine
Humanitarni fond Hrvatske bratske zajednice Amerike ovih je dana uputio novčanu pomoć poplavljenim područjima Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
Do sada su prikupljene donacije raspodijeljene ravnomjerno na tri adrese u iznosu od dvadeset i pet tisuća američkih dolara, a adresanti su, uz dvije obitelji iz Gunje, Caritas Zagrebačke nadbiskupije, Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i Hrvatski Crveni Križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja.
Nakon prvih vijesti iz domovine koje su Zajedničarima pristigle o toj nezapamćenoj poplavi, Izvršni odbor HBZ-a je odmah pokrenuo sabirnu akciju kako bi se pomoglo najugroženijima u poplavama u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Sabirnu akcija je pokrenuo Izvršni odbor Zajednice s početnom svotom od tri tisuće dolara 21. svibnja ove godine, objavivši u našem službenom glasilu Zajedničaru specijalni apel našim članovima i njihovim prijateljima da u okviru svojih mogućnosti podupru Humanitarni fond Hrvatske bratske zajednice SAD-a i Kanade namijenjen pomoći poplavljenim područjima stare domovine. Naše se članstvo i njihovi prijatelji rado odazivaju u svim dobrotvornim akcijama pomoći ljudima u potrebi. U prošla dva mjeseca naše se članstvo za ovu humanitarnu akciju odazvalo kao nikada prije. Radost mi je ovdje izvijestiti vas da smo do sada, u ovom kratkom vremenu, u fond za stanovništvo stradalo u poplavama prikupili impresivnu svotu od 25 tisuća dolara. Novac je prikupljen na dva načina. Prvo, članovi su svoju donaciju poslali običnom poštom direktno u Glavni ured s oznakom da se novac stavi u fond za nastradale u poplavi. Drugo, znatna svota je također prikupljena putem facebooka preko jedne ugledne firme. Naime, putem tog modernog interaktivnog sustava prikupljeno je preko sedam tisuća američkih dolara. Članovi Izvršnog odbora pomno su pratili čitavu situaciju u poplavljenim područjima i redovno su dobivali informacije od naših pojedinih članova i prijatelja diljem Hrvatske. U televizijskim i novinskim izvješćima bilo je posve očevidno u kakvoj teškoj situaciji su se našli mnogi ljudi pogođeni patnjama i nevoljama. Najteže je bilo pogođeno područje oko sela Gunje u Slavoniji gdje prebiva znatan broj članova domovinskoga odsjeka 2007 Hrvatske bratske zajednice sa središtem u Županji. U potopljenim područjima mnogi su ostali bez kuća i gospodarskih objekata – vidjeli smo u TV emisijama.  U nekim mjestima voda je čak dosegla do drugog kata. Izvršni odbor je nakon dobivenih informacija zaključio da je dvjema obiteljima u Gunji bila najpotrebnija pomoć zbog čega je tim obiteljima odmah dodijeljena donacija od $500 kako bi si mogle kupiti najosnovnije dnevne životne potrepštine. Pored toga, tri ostale vrijedne donacije, svaka u svoti od pet tisuća dolara, poslali smo na: Caritas Zagrebačke nadbiskupije, na Caritas Vrhbosanske nadbiskupije i Hrvatski Crveni Križ – Gradsko društvo Crvenog križa Županja. Sredstva su upravo stigla na prave adrese i već smo u HBZ-u zaprimili zahvalnice, izjavio je za Matičin web portal glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward W. Pazo.

Kroz svoju stodvadeset godišnju povijest Hrvatska bratska zajednica sudjelovala je u brojnim humanitarnim programima pomažući vlastitim članovima i hrvatskom narodu u raznim teškim prigodama, ratovima i prirodnim katastrofama. Zajednica je, primjerice, igrala čelnu ulogu kod osnivanja radničkih sindikata 1930-tih godina u vrijeme Prve svjetske krize i ljudima još uvijek pomaže u borbi s životnim izazovima kako tijekom tako i nakon Druge planetarne recesije u 21. stoljeću.

Hrvatska bratska zajednica uvijek se  zalagala da ublaži ljudske nevolje gdjegod i kadgod se pojavila neka nesreća u Sjedinjenim Američkim Državama ili bilo gdje na svijetu. Ta pomoć je bila u izravnoj financijskoj potpori od strane naših članova te putem Američkog crvenog križa ili neke druge državne agencije. Stradalnici su redovito dobivali pomoć Hrvatske bratske zajednice od prvih dana njenog utemeljenja godine 1894. Zajednica nadalje podupire građanske i prosvjetne programe koji su od koristi djeci pittsburgške okolice gdje se nalazi njezina upravna i administrativna zgrada, a tako isto i nacionalne programe iz kojih se pomaže žrtvama tragedija u pojedinim regijama Amerike i Kanade, pojasnio je umirovljeni glavni predsjednik HBZ-a Bernard M. Luketich.

Najznačajnija pomoć iz Humanitarnog fonda Zajednice bila je potpora hrvatskom narodu tijekom Domovinskoga rata u Hrvatskoj početkom devedesetih godina 20. stoljeća. Od tada je Hrvatska bratska zajednica Amerike uputila pomoć domovinskim organizacijama i ustanovama u iznosu više od 150 milijuna dolara u obliku lijekova i medicinske opreme, hrane, odjeće, prijevoznih sredstava te u novcu za izgradnju bolnica, sirotišta i obnovu u ratu razrušenih crkvenih objekata. Humanitarni fond HBZ-a tijekom Domovinskoga rata vođen je pod nadzorom donedavnog glavnog predsjednika Bernarda M. Luketicha, dok se humanitarna pomoć dijelila odobrenjem Izvršnog odbora Zajednice uz naglašenu socijalnu osjetljivost.

Godine 1992. Hrvatska bratska zajednica je u partnerstvu sa Hrvatskom maticom iseljenika i Zakladom za djecu DORA nesebično pomagala hrvatskoj ratnoj siročadi. Pomoć je do sada putem DORE dobilo više od 655 djece žrtava rata a zaklada DORA je u korist djece prikupila više od milijun dolara.
U partnerstvu sa Hrvatsko američkim kulturnim i ekonomskim savezom (CACEA) Zajednica ulaže i podupire tzv. Anđeoski fond. Iz ovog fonda pomaže se osobama koje pate od teških i rijetkih bolesti.
Gotovo sva pomoć koja se daje iz tih fondova ostvarena je kolektivnim naporom i odricanjem naših članova na nacionalnoj, regionalnoj i mjesnoj razini, zaključio je novi glavni predsjednik Hrvatske bratske zajednice Edward W. Pazo.  

Tekst: Vesna Kukavica