Spomen-ploču u Pajngrtu otkrili su veleposlanik RH u Beču Gordan Bakota, načelnik Kurt Fischer i zastupnica Općine Opuzen. Natpis glasi: „Ova zgrada bila je dom prvoj tamburaškoj grupi u Gradišću, koju je osnovao učitelj Slavko Marhold, a vježbao Klement Visković“

U Pajngrtu je folklornim programom protekloga vikenda kod pavlinskoga samostana završilo trodnevno slavlje 90. obljetnice tamburica u Gradišću. Organizator je bila Tamburica Pajngrt, budući su 1923. u Pajngrtu utemeljili prvu tamburašku grupu Gradišća.
Na to sada sjeća spomen-ploča, koju su otkrili veleposlanik Republike Hrvatske u Beču Gordan Bakota, načelnik Pajngrta Kurt Fischer i zastupnica Općine Opuzen. Natpis glasi: „Ova zgrada bila je dom prvoj tamburaškoj grupi u Gradišću, koju je osnovao učitelj Slavko Marhold, a vježbao Klement Visković“.
Spomen- ploča je postavljena na bivšoj seoskoj krčmi, u kojoj je po prvi put zasvirala 1923. tamburica u Gradišću. U istoj krčmi se 1980. rodila Tamburica Pajngrt, koja je i danas aktivna. Podigli su je Tamburica Pajngrt, Općina Pajngrt i Hrvatsko kulturno društvo u Gradišću.  
U samostanu su scenski prikazali tekst Dude, gusle i škrlice. Napisala ga je Ana Šoretić, a scensko čitanje je koncipirao i realizirao režiser Jožef Hartmann. Večernja subotnja zabava, tamburaška misa i jubilarni koncert s grupama iz svih gradišćanskohrvatskih regija u nedjelju zaokružili su u Pajngrtu slavlje 90 godina tamburica u Gradišću. (Hrvatska redakcija ORF-a)

Pogledajte fotografije