Proslava Hrvatskog dana održava se pod pokroviteljstvom englesko-govorećih odsjeka Hrvatske bratske zajednice zapadne Pennsylvanije.

“Ova velika godišnja proslava svake godine okuplja više stotina naših članova i prijatelja svih uzrasta. To je priredba koja traje 2 dana (5. i 6. rujna) na kojoj slavimo ljepotu naše hrvatske kulturne baštine. Skoro cijelog dana po ovom velikom zabavnom parku čuje se naša hrvatska tamburaška glazba i naše pjesme. Pored toga na pojedinim mjestima posluź̌uje se pečena janjetina, kolači i razni hrvatski kulinarski specijaliteti koji su vrlo popularni i mnogo traženi na ovakvim hrvatskim vanjskim okupljanjima.

Tijekom poslijepodnevnog programa na glavnoj pozornici obično nastupa mladi tamburaški ansambl te istaknuti tamburaški sastavi sa pjevačima iz Hrvatske. Kao što je poznato, ova godišnja proslava se već održava za neprekidne 83 godine. Odboru koji je odgovoran za pripremu i održavanje ove priredbe zahvaljujemo i čestitamo na svim dosadašnjim postignućima i osobnom zalaganju u promicanju naše lijepe baštine.

Ovogodišnja proslava Hrvatskog dana nam je malo žalosnija budući nakon dugo godina s nama neće biti naš dugogodišnji prijatelj i ć̌lan Nadzornog odbora Zajednice brat Charles “Buddy” Lesko koji je preminuo ranije ove godine. Mnogo će nam nedostojati ali mi znamo da će njegovi nasljednici nastaviti njegovim radom i da će nam ova proslava dalje uspješno djelovati i napredovati. Neka mu je veliko hvala za sve što je sa svojim priređivačkim odborom učinio za ovu proslavu i za našu bratsku
organizaciju.”

Proslava se nastavlja u Rankinu
“Proslava Hrvatskog dana se slijedeći dan, 6. rujna nastavlja u Hrvatskom domu u Rankinu. Naime u nedjelju 6. rujna u 4:30 poslije podne biti će hrvatska misa u crkvi Saint John Fisher na Lewin Lane u Churchill, PA. Misu će služiti naš dugogodišnji hrvatski prijatelj velč. Alvin P. Gutierrez a naše hrvatske crkvene pjesme svirati će i pjevati tamburaški zbor pod vodstvom brata Roberta Carr.

Potom će se proslava nastaviti u Hrvatskom domu u Rankinu. Od 6 sati navečer na prvom katu doma svirati će tamburaški zbor Stari prijatelji iz Pittsburgha a od 8:30 pa dalje zabavljati će vas Orkestar Zabava također iz Pittsburgha, dok će vas sa hranom posluživati roditelji zbora Rankin Junior Tamburice. Ulaz za ovu proslavu u Hrvatskom domu je besplatan a zabava će za sigurno potrajati do kasno u noć.

Mi čestitamo priređivačkom odboru za proslavu Hrvatskog dana na njihovom neumornom radu te svemu što čine u korist te priredbe za užitak i razonodu našeg hrvatskog naroda i naših prijatelja. Željno vas sve očekujemo vidjeti na ovoj dvodnevnoj proslavi Hrvatskog dana u Kennywood parku i u Hrvatskom domu u Rankinu.

Budući je ovo naša najveća hrvatska proslava u Pittsburghu pozivamo vas da dođete da svima pokažemo da smo jaki i da nas još ima puno u ovom dijelu naše zemlje. Ovo je jedan od načina na koji mi ovjekovječujemo našu hrvatsku baštinu i prenosimo je na naše mlade naraštaje.

Uprava parka kaže da je ovo jedna od najvećih godišnjih etničkih priredba u ovom zabavnom parku. U tome se potpuno slažemo jer je to stvarno očevidno svake godine. Pridružite nam se i vi. Biti će vam drago i ugodno ćete se zabaviti.

Zahvaljujemo svima koji će nas zabavljati na ovoj velikoj hrvatskoj dvodnevnoj proslavi. Joś̌ jednom hvala odboru za proslavu Hrvatskog dana te upraviteljstvu Kennywood parka, našoj glavnoj upravi i svima koji su odgovorni za održavanje ove značajne proslave. Svi ste nam dobro došli na ovogodišnju 84tu po redu proslavu Hrvatskog dana! Dobro nam došli!”

Edward W. Pazo
Glavni predsjednik HBZ-a