U članku pod naslovom “Moj dar Americi” New York Times je prije 80 godina izvijestio čitatelje o freskama Maksimilijana Vanke u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu, u Pennsylvaniji

U članku pod naslovom “Moj dar Americi” New York Times je prije 80 godina izvijestio čitatelje o freskama Maksimilijana Vanke u crkvi Sv. Nikole u Millvaleu, u Pennsylvaniji. I danas se ondje s izuzetnom pažnjom i ponosom čuvaju djela doseljenika iz Hrvatske darovana njegovoj novoj domovini Americi. Dar je, pokazalo se, doista rado prihvaćen.

Hrvatsku crkvu Sv. Nikole Vanka je počeo oslikavati 9. travnja i dovršio 9. lipnja 1937. Napravio je 11 fresaka a 1941. godine ih dodao još 14. Oslikao je sve zidove i strop, prema zahtjevu župnika Žagara.

Danas su sve njegove freske u toj crkvi obnovljene i osvijetljene. O njima brine Društvo za očuvanje fresaka Maksa Vanke u Millvaleu, odnosno The Society to Preserve Millvale Mural of Maxo Vanka. Društvo je nedavno pripremilo proslavu 80. obljetnice nastanka ovog umjetničkog djela. Mnogi uglednici i štovatelji djela Maksimilijana Vanke odazvali su se pozivu. Domaćin proslave bio je Rick Sebak, filmaš i producent, autor mnogih dokumentarnih filmova. Među ostalim, i onoga o Vanki.

U Ameriku je Vanka stigao 1934., a iz New Yorka je preselio na farmu nedaleko Pittsburgha. Pennsylvanija ga je, naime, podsjećala na rodni kraj. Njegova unuka i danas živi na tom posjedu i čuva mnoga umjetnička djela koja je ondje stvorio.
Umjetnik je preminuo 1963. u Puerto Vallarti u Meksiku.
(Zajedničar)

Tekst: Franjo Bertović