Hrvatski kulturno-prosvjetni zavod Stipan Blažetin, Hrvatska samouprava Stipan Blažetin u Serdahelu i Hrvatska osnovna škola Katarina Zrinski, uz potporu Ministarstva ljudskih potencijala i Saveza Hrvata u Mađarskoj pripremaju dvodnevne Pomurske jesenske književne dane 2016.

Prošle godine u kolovozu u Serdahelu, mađarskom selu u kojem je književnik, kulturni djelatnik i pedagoški pisac iz Mađarske, sakupljač usmene baštine pomurskih Hrvata Stipan Blažetin/Blazsetin István živio i radio, otvoren je zavod koji nosi njegovo ime. Hrvatski kulturno-prosvjetni zavod Stipan Blažetin prva je od tri ustanove koje Hrvatska državna samouprava, u okviru strateškog plana, kako su kazali su na otvorenju, planira otvoriti, s ciljem intenziviranja rada na očuvanju hrvatskog jezika, tradicije i kulture u vrijeme sve veće asimilacije hrvatske manjine u Mađarskoj. Blažetin je četrdeset godina djelovao među pomurskim Hrvatima na društvenom, kulturnom i športskom polju i cijeli je život posvetio njihovom etabliranju u Mađarskoj. Oni su mu, eto, utemeljujući Zavod, vratili na najbolji mogući način.

Koncizno, upućeno i s puno poštovanja o Blažetinu piše i književnik Đuro Vidmarović. „ Blažetin je bio mađarski domoljub što je značilo da prihvaća legitimitet i legalitet zakona i svih propisa koje je donosila mađarska Vlada, uključujući i narodnosnu politiku. Drugo, Stipan Blažetin, premda je obnašao dužnost ravnatelja škole i inspektora, nije se odrekao svoga hrvatstva, nije bježao u tzv. južnoslavenstvo, ostao je svjestan pripadnih hrvatske nacionalne manjine, treće, Blažetin je pisao hrvatskim književnim jezikom oslanjajući se na lokalno narječje pomurskih Hrvata kao i Hrvata Šokaca iz Santova. Ova je činjenica bila u to vrijeme vrlo hrabra i služila je kao uzor, nažalost, malobrojnima. Četvrto, kao pedagoški pisac Blažetin se koristio suvremenim pedagoškim principima. Peto, kao književnik Blažetin je prati zbivanja u književnom životu matičnoga naroda, oslobađao se tradicionalnog deklamatorskog poetskog diskursa ali nije bježao od pjesništva koje je imalo ideološku partijsku obojenost. Šesto, Stipan Blažetin je privatno bio ugodan čovjek i dobar roditelj što dokazuje i činjenica da mu je sin Stjepan krenuo njegovim stopama i sada, evo, on se kao pjesnik javlja nasljednikom svoga oca „ sažeo je Vidmarović (www.hkv.hr)

Ove godine Hrvatski kulturno-prosvjetni zavod Stipan Blažetin, Hrvatska samouprava Stipan Blažetin u Serdahelu i Hrvatska osnovna škola Katarina Zrinski, uz potporu Ministarstva ljudskih potencijala i Saveza Hrvata u Mađarskoj pripremaju dvodnevne Pomurske jesenske književne dane 2016. Tako će 27. listopada u Fedakovoj kuriji biti otvorena izložba o životu Stipana Blažetina povodom 75. godišnjice rođenja, i održan kviz za učenike „Tko je bio Stipan Blažetin“. U OŠ „Katarina Zrinski“ će se 28. listopada predstaviti kratki film Međunarodne filmske radionice, a potom slijedi program obilježavanja godišnjice. Slijedi objava rezultata Natječaja „Bodoljaši“ i kviza, dodjela priznanja i polaganje vijenaca na Blažetinov grob. U Domu kulture u Serdahelu će prisutne na sakupljača pomurskih pjesama dr. Vinka Žganca prisjetiti Stjepan Prosenjak, ravnatelj glazbene škole u Letinji. U kulturnom programu „ Popevka našega kraja“ sudjelovat će djeca iz Serdahela i zborovi hrvatskih naselja.

Dokaz je to da ostavština Stipana Blažetina među tamošnjim Hrvatima traje, čuva se i prenosi mlađim naraštajima. Nadamo se da će tako ostati i u godinama koje dolaze, ako ne ponestane vrijednih kulturnih pregalaca kakav je bio i sam Stipan Blažetin.

Tekst: Diana Šimurina-Šoufek