U Pittsburghu se natjecalo 500 košarkaša u 47 timova, u muškoj i ženskoj konkurenciji, i po uzrastima. Svaki tim nosio je ime svog odsjeka i grada/mjesta u kojem odsjek djeluje. Pokrovitelj natjecanja bila je Glavna uprava HBZ-a i odsjek- domaćin turnira, odsjek 320 Holy Cross iz Duquesnea

 

Na 70. turniru HBZ, održanom u Pittsburghu od 5. do 7. ožujka, natjecalo 500 košarkaša u 47 timova, u muškoj i ženskoj konkurenciji, i po uzrastima. Svaki tim nosio je ime svog odsjeka i grada/mjesta u kojem odsjek djeluje. Pokrovitelj natjecanja bila je Glavna uprava HBZ-a i odsjek- domaćin turnira.

Domaćin jubilarnog turnira bio je odsjek 320 Holy Cross” iz Duquesnea, nedaleko Pittsburgha u Pennsylvaniji. Odsječno vodstvo brinulo se o dvoranama za košarkaške igre te o završnom banketu na kojem su se dodjeljivali trofeji za prvake.
Odsjek 320 posjeduje dom Croatian American Club u kojem se odvijaju vodi kulturne aktivnosti i druženja i mjesto je susreta Hrvata prve, druge, treće pa i četvrte generacije. Bili su odlični domaćini, a trofeje je pobjednicima osobno uručio tajnik/blagajnik Edward W. Pazo.

Šampioni 70. košarkaškog turnira HBZ-a su: djevojke od 13 do 15. godina starosti, odsjek 248 iz Clairtona, PA, žene od 19 i višse, odsjek 432 iz Yukona, PA, dječaci 10 do 12 godina odsjeka 126 iz Ferralla, OH, dječaci 13 do 15 godina “A” tim odsjeka 320 iz Dequesnea, PA, dječaci od 16 do 18 godina odsjeka 126 iz Farrella, OH, muškarci ‘Open” odsjeka 248 iz Clairtona, PA i muškarci od 35 godina i više iz odsjeka 126, Farrell, OH.

Na svečanom banketu pri proglašenju pobjednika i dodjeli trofeja svirao je TS “Radost” a veselje je trajalo do sitnih sati. Podsjetimo, daleke 1943. Hrvatska bratska zajednica u America je odlučila je sportskim aktivnostima svojih članova dodati natjecanje u košarci. Interesantan je i činjenica da je košarka samo dvije godine strija nego HBZ. Naime, košarka je rođena u Springfieldu, Masachusets gdje se je odigrala prva (službena) utakmica 1892. godine. 

Tekst: Franjo Bertovic