U dvorani Hrvatskog doma “Kardinal A. Stepinac” u Eastlakeu, i gostovanje Croatian Folklore Ensemblea “Nova nada” iz Detroita, održana je proslava ove značajne obljetnice

Jedan od većih zborova američke mladeži – American Zagreb Junior Tamburitza-  proslavila je 24. lipnja  šezdeset godina svog uspješnog rada i djelovanja. U prelijepoj dvorani Hrvatskog doma “Kardinal A. Stepinac” u Eastlakeu, OH održana je proslava značajne obljetnice za ansambl i hrvatsku naseobinu Clevelanda i okolice.  

Na stotine i stotine djece prošlo je kroz redove ovog uglednog ansambla i naučilo svirati tamburicu, plesati hrvatska kola i naučilo jezik i pučke običaje naroda od kojeg su potekla.

Američka Zagreb tamburica mladeži osnovana je daleke 1957. Skupina ljubitelja tamburaške baštine okupila se prije 60 godina na čelu s već poznatim tamburašem iz nekadašnje kulturne skupine “Slavuj” koju je utemeljio  Josip Gregorinčić. KUD Slavuj djelovao je od 1937. do 1951. godine.  

Danas su djeca te djece  izvođači programa na pozornicama diljem Amerike, Kanade i domovine Hrvatske. Ansambl je gostovao i nastupio u Hrvatskoj 6 puta, ističe predsjednica Julia Thornhill.

Američka Zagreb tamburica ponosi se i činjenicom da je jedno od 5 kulturno-umjetničkih društava koja su osnovala Tamburaški festival mladeži Hrvatske bratske zajednice,i koja na njemu redovito nastupa.

Obljetnica je proslavljena pred više od 500 gostiju. Djeca su izvela vrlo dopadljive programe iz Hrvatskog zagorja, Like, Slavonije, Korduna, Istre, Žumberka, Prigorja, Bosanske Posavine i Dalmacije, i to u autentičnim narodnim nošnjama iz tih krajeva.

Pjesme “Tebi grade moj” u izvođenju Hannah Luketich i “Dalmatinski šajkaš” u izvođenju Gine Kucmanić bile su potvrda izvanrednog talenta djevojaka koje su poniknule u američkoj Zagreb jr. tamburici. Gost proslave bio je Croatian Folklore Ensemble “Nova nada” iz Detroita, MI.

Tekst i fotografije: Franjo Bertović