Na proslavu u Phoenix voditeljica splitske podružnice HMI krenula je preko Kalifornije u kojoj živi velika hrvatsku zajednicu i aktivno djeluju tri hrvatska društva. U LA se odvijala i 8. po redu smotra folklora Croatian Cultural Extravaganza. Posjet Hrvatima u Arizoni okončan je odlaskom u Globe 

Na proslavu u Phoenix voditeljica splitske podružnice HMI krenula je preko Kalifornije, u kojoj uvijek ima posla s obzirom na veliku hrvatsku zajednicu i tri hrvatska društva. Odmah po dolasku, za Valentinovo, u Hrvatskom kulturnom centru organizirano je druženje uz hrvatske filmove, a predsjednica Maya Bristow i dopredsjednik Frane Jerković bili su u poslu oko organiziranja predstojeće izložbe slikara Martirosa Marhaka Hakopiana iz Armenije, u okviru njihovog redovitog programa Umjetnost bez granica, gdje izlažu priznati umjetnici, za što centar ima podršku Janice Hahn, članice američkog Kongresa.
U planu je, u suradnji s HMI Split, izložbenu aktivnost proširiti na najbolje umjetnike hrvatskog podrijetla iz Južne Amerike. Da umjetnost otvara sva vrata i da zaista nema granica, pokazuje činjenica da je Maya Bristow primljena u Asian Women Circle of Los Angeles, krug dama iz diplomacije južne Azije, kao jedina Hrvatica i žena rođena izvan Azije. Zahvaljujući njoj, bile smo pozvane na njihovo godišnje okupljanje koje je bilo upriličeno u rezidenciji gk Indonezije u South Windsor Boulevardu u Los Angelesu.
Tih dana obavljeni su dogovori sa Ziggyjem Mrkichem vezani za sudjelovanje Matičina ureda na sljedećem Međunarodnom filmskom festivalu u LA. Upoznali smo se s radom Eve Pericich, voditeljicom folklornog zbora Zhena, koji njeguje hrvatsku folklornu baštinu. Dogovoren je dolazak juniora Hajduka na turnir koji organizira West Coast Football Club u kolovozu, a to je otvorilo vrata i prvoj momčadi, kojima je poziv uputio LA Galaxy.
Hrvatska zajednica je odnedavno bogatija za dva nova predsjednika. Hrvatski dom na 9. ulici u San Pedru odsada vodi Vedran Barbić, porijeklom s otoka Lastova s kojim ćemo sigurno nastaviti dobru suradnju kao i s njegovim prethodnikom Joškom Ivčevićem. Drugog novog predsjednika dobila je Hrvatska narodna udruga. Izabran je Frane Jerković, aktualni dopredsjednik Hrvatskog kulturnog centra. Jerković ima i dvije zamjenice: dr. Suzanu Tkalcic i Emily Manstar.
Dalmatinski klub i dalje održava svoje riblje ručkove, koji su zapravo sastanci poslovnih ljudi a nadamo se i brzom povratku njihovog predsjednika Rudyja Svorinicha, koji se oporavlja nakon operacije.
U Bogdanovich parku osnovci su se borili za plasman u školskoj košarkaškoj ligi, a posebno su se trsile najmlađe snage pod budnim okom trenerice Susane Brajevich Carresi.
U dvorani Škole vizualne umjetnosti Ramon Cortinez u Los Angelesu održana je 8. po redu smotra folklora pod nazivom Croatian Cultural Extravaganza. Konferansu su vodili Katarina Dušević i Ferdo Brkić. Prve su, u ime domaćina, nastupile Golden girls iz susjedne crkve Svetog Ante. Treba svakako naglasiti veliki doprinos Heidi Granic koja njeguje folklor u crkvi Svetog Ante već 30 godina, kroz koji su prošle brojne generacije Hrvata. Iz San Pedra su na Extravaganzu došli pjevači, i to mješoviti zbor Izvor i muška klapa Konoba. Bilo je i gostiju iz drugih gradova Kalifornije kao što su Veseli Hrvati iz Sacramenta, Tanza iz Sherman Oaksa i Koraci iz San Josea. Iz države Washington nastupio je folklorni ansambl Vela Luka iz Anacortesa, te vokalni ansambl Bonaca i orkestar Ruže Dalmatinke, oboje iz Seattlea. Iz Vancouvera je došao tamburaški orkestar Kardinal Stepinac, a unatoč kvalitetnim izvođačima posebna je poslastica bila čuti virtuoza na tamburici Jerryja Grcevicha iz Pittsburgha. Jerry je ušao u Hall of Fame kao najmlađi izvođač, a dobio je i priznanje kao umjetnik koji njeguje umjetničku baštinu.
Ovim smo ostavili Hrvate u Kaliforniji koji se vesele nadolazećem koncertu Olivera Dragojevića i Nine Badrić u svibnju, kada će na američkoj turneji posjetiti i njihove gradove.
Proslava u Phoenixu
Hrvatsko društvo Croatian – American Club u Phoenixu u Arizoni napunilo je 60. obljetnicu postojanja koju je proslavilo u svom vlastitom domu. Proslavu je otvorio predsjednik Dražen Baričević, a članovi kluba su se pobrinuli da bude hrane i pića za sve. Pričalo se da su za to, među ostalima, bili zaslužni i članovi obitelji Milas, doktor Luka, kći mu i supruga Ljerka. Dr. Milas bio je 37 godina liječnik u Houstonu u Teksasu u bolnici M.D. Anderson Cancer Centar, ali već niz godina živi s obitelji u Phoenixu.
Nakon što se predsjednik Baričević obratio nazočnima, Karlo Zovko, koji je tu dužnost obavljao ranije, održao je malo predavanje o povijesti društva. Ispričao je kako su se 1954. godine nekoliko Hrvata i Hrvatica na čelu s Mikeom Remešom odvojili od slavenskog društva i osnovali hrvatski klub s ciljem da okupljaju Hrvate i njeguju hrvatsku kulturu i narodne običaje. Phoenix je tada imao oko 150.000 stanovnika i Remeš je smatrao da će Hrvati u Phoenixu nestati i rastopiti se u moru naroda, ako ne bude postojala neka organizacija koja će ih okupljati. Radili su na tome da se održavaju zabave i piknici, što je privuklo i samog Karla Zovka, koji se učlanio 1980. godine.
Klub je sudjelovao na kulturnom festivalu koji se svake godine održavao u gradu pod nazivom Hallo Phoenix a okupljao je sve nacionalnosti. Tada su se prodavali naši kolači, publikacije i suveniri i skupljao se novac za klub, čiji su tamburaški orkestar i folklorno društvo uvijek privlačili pažnju nazočnih građana. Kada je izbio Domovinski rat, sva pažnja i napori kluba bili su usmjereni na pomoć Hrvatskoj. Poratno vrijeme donijelo je brojne izbjeglice, pa se klub prilagodio njihovim potrebama, ali i nastojanju da se dođe do svog vlastitog prostora. Zgrada doma kupljena je 2005. godine.
Nakon izlaganja o povijesti društva, predsjednik Baričević je podijelio plakete članovima društva čiji je staž 4 desetljeća. Ima ga trojka veterana: Ivan Teklić, Pavo Miličević i Vlado Košćak. Nazočnima se zatim obratio, i čestitao obljetnicu, gk RH u Los Angelesu Josip Buljević, koji je zadužen i za Arizonu. Uslijedila je čestitka Branke Bezić Filipović u ime Hrvatske matice iseljenika, a pročitala je i pismo Božidara Kalmete, gradonačelnika Zadra, upućeno predsjedniku Baričeviću koji je iz zadarske okolice. Iz San Pedra je došla pjesnikinja Gabriela Brajević, članica udruge Hrvatska iseljenička lirika. Za ovu priliku napisala je pjesmu Hrvatima u Arizoni, kojom je oduševila publiku. Sve prisutne blagoslovio je nadahnutom molitvom don Mate Bižaca, koji je nedavno u Las Vegasu obavio prvu svetu pričest za Hrvate u tom gradu. Pričestili su se Mark Meade, William Verić, Gabrijela Verić, Andrea Zrnić i Renato Visković.
Fešta u Hrvatsko – američkom klubu nastavila se do kasno u noć uz pjesmu Rudolfa Mijačevića koji je za tu prigodu došao iz St. Louisa. Nadamo da će mlado korijenje koje je tu pušteno, kako se pjesnički izrazila Gabriela Brajevich, zadržati Hrvate u njihovom klubu i da će njegovati svoju tradiciju bilo kroz druženje, pjesmu ili kroz nogomet u momčadi NK Croatia. O njima brine Generalni konzulat RH iz Los Angelesa, a ovom prigodom došla je i konzulica Petra Radojević da bude pri ruci onima kojima treba pomoći oko dokumenata.
Odlazak u Globe
Da bi se shvatilo kako je započela priča o Hrvatima u Arizoni treba otići u Globe. Nešto manje od dva sata vožnje cestom koja se zove Superstition Freway (autoput praznovjerja), a vodi kroz pustinju, nalazi se mjestašce Miami, gdje se počinju nazirati planine i prvi rudnici. To područje bogato je bakrom i malahitom, a pripadalo je Apache indijancima. Iz Miamija se brzo stiže u Globe, kojeg su Indijanci nazivali Besh Baa Gowah što znači mjesto metala. Globe danas ima oko 7.500 stanovnika a osnovan je 1875. godine kao rudarski logor. Hrvati su otkrili Globe već početkom 20. stoljeća. Njihovih tragova ima u nazivima ulica poput Adriatic i Kotor, koji je do I. svjetskog rata bio dalmatinski grad. Godine 1918. u Globeu je izgrađena crkva Holy Angels Catholic Church a jedan od prozora na crkvi su sponzorirali tamošnji Hrvati. Na groblju je jedan dio namijenjen Hrvatima. Tu počiva najviše onih koji su rođeni oko 1880ih, a većinom su umrli mladi. Žena je malo, a prezimena su hercegovačka ili iz okolice Imotskog, dok se nađe i pokoje iz dalmatinskog primorja. Budući da u Globeu živi samo nekoliko hrvatskih obitelji, groblje im pomažu održavati članovi Hrvatsko – američkog kluba iz Phoenixa. Kada nađu vremena, izmjenjuju se obitelji Baričević, Milas i ostali, da ne zaraste u travu i da se grobovi i imena otmu zaboravu. Tko zna, možda tu leži i nečiji odavno izgubljeni sin, otac ili djed, a da obitelj nikada nije saznala za njegovu sudbinu, što nije rijetkost u povijesti iseljavanja Dalmacije.

Tekst: Branka Bezić Filipović