Već šestu godinu zaredom mještani otoka Unija, u čast svojih sumještana iseljenih po svijetu, organizirali su dan posvećen upravo njima.

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika-Rijeka, VMO Unija, Grada Malog Lošinja, TZ Malog Lošinja, Udruge Slow food Unije+ te Udruge Obala naših unuka program je ove godine započeo večer uoči Dana iseljenika likovnom radionicom za djecu koju su u organizaciji Udruge Obala naših unuka, održali studenti Likovne akademije iz Rijeke.
Na sam Dan iseljenika, 20. srpnja, cjelodnevni program započeo je 14. kros utrkom u kojoj je sudjelovalo 56 djece podjeljene u četiri dobne skupine. Pobjednici po skupinama su bili: Elvira Jimanez i Martin Vukelić, Zara Mrkobrada i Maksim Malić, Hana Krsmanović i Jurij Kežman  te Franka Franjić i Tom Friedrich.
U posljepodnevnim satima održan je turnir u malom nogometu a u četveroboju momčadi Malog Lošinja, Suska, Unija te Udruge Obala naših unuka iz Rijeke, pobjedio je domaćin momčad Unija koja je u finalnom susretu pobijedila protivnike sa Suska rezultatom 1:0.
Po završetku sportskog dijela, u večernjim satima, s početkom u 21 sat održan je revijalno glazbeni program djece Unija u kojemu je sudjelovalo 24 djece, koji su  modnom revijom plesom i pjesmama oduševili sve prisutne.
Prije početka pučke fešte, voditelj podružnice Hrvatske matice iseljenika- Rijeka, Dean Miculinić u ime organizatora održao je prigodan kraći govor te podijelio diplome, medalje i pehare sudionicima sportskih natjecanja. Od strane domaćina, predsjednika VMO Unije Roberta Nikolića, Dean Miculinić i prof. Senka Manestar, voditeljica Eko sekcije Udruge Obala naših unuka dobili su na poklon unikatni unijski suvenir koji je izradila Koraljka Haberle.
Nakon službenog dijela mikrofon su preuzeli Edi Flego & comp potpomognuti unijanima i turistima koji su pjesmom i plesom završili još jedan Dan iseljenika otoka Unija.
Dean Miculinić

S portala otok Unija