Ovacijama je završena ovogodišnja Blistava noć klasike u dvorcu Charlottenburg. I organizator, Savez hrvatskih društava Berlina, i glazbenici su pokazali kako svako novo izdanje odiše nečim novimi vrijednim pamćenja

 

Pravim ovacijama završena je ovogodišnja Blistava noć klasike u dvorcu Charlottenburg. I organizator i glazbenici su 21. travnja pokazali kako svako novo izdanje odiše nečim novim, svježim i kako iz svakog prošlog svi zajedno nauče štošta kako bi ono novo, buduće izdanje, bilo još bolje i uspješnije.
Izvrsno se predstavila pijanistica Senka Branković koja je bila prva na programu večeri, kako solo izvedbom Papandopulova “Studio No 1, ” tako i kao klavirska pratnja ostalim sudionicima, opernim pjevačima. Ivan Lovrić Caparin je pjevao Wagnera, Dobronića i Lisinskog, dok je u duetu sa Mihaelom Cuento pjevao Mozartov -”La ci darem la mano”.
Mladi tenor Goran Cah je izveo “Kuda kuda” od Čajkovskog, pa potom i “Quento a bella” od Donizettija, a u duetu s Esther Puzak i ariju iz Verdijeve “Traviate”. Predivna je bila Esther Puzak u izvedbama Straussa, Raymonda, Verdija. Publika je burno pozdravila Ukrajinca Ilyu Kurteva, čije će izvedbe na bajanu (akord harmonika) ostati upamćene.
U tako pozitivnom ugođaju je prošao i nastup djevojaka iz Duedena. Najmlađi sudionik koncerta bio je gitarist Mario Raič. Mario studira gitaru u Kasselu, a za ovu prigodu je iz Poljske, jer Mario je tamo i rođen, došla njegova prva učiteljica gitare.
Posebno ističemo nastup Adria ansambla, kvinteta koji je za ovu prigodu stigao iz Osnabrueckea. Zaslugom naše violinistice, Ane Kirchmayer Wonnemann, ovaj kvintet se bavi i hrvatskim skladateljima te je i ovom prigodom izveo dva stavka Borisa Papandopula.
Sve u svemu, izuzetno lijep i kvalitetan kulturni događaj kojeg treba pozorno i uporno njegovati. Da će to tako i biti potvrđuju i završne riječi predsjednika Ivana Bitunjca. -Zahvaljujem izvođačima i svima koji su radili na organizaciji. Što reći na kraju nego: Vidimo se dogodine na sedmoj Blistavoj noći klasike!
Na kraju koncerta, folklorašice su u pletenoj košari s bojama hrvatske zastave, unijeli cvijeće za sve glazbenike. Cvijet zahvalnosti darovan je i Elizabeti Kopić, rizničarki Saveza, koja samozatajno, a vrijedno, radi na organizaciji Blistave noći klasike. Program večeri su vodili Sonja Breljak i Mijo Marić.
Koncertu su, između ostalih, nazočili i veleposlanik RH u Njemačkoj dr. Miro Kovač, predstavnica ambasade BiH, ministar savjetnik Davorka Samardžija, predstavnica veleposlanstva Republike Mađarske, Kata Dorottya Udvarhelyi, zamjenik gradonačelnika općine Wilmersdorf Charlotttenburg, Klaus Dieter Gröhler, te Anke Pötzeld, općinska povjerenica za partnerstvo gradova, potom voditelj HKM Berlin fra Petar Čirko sa subraćom, sponzori, medijski pokrovitelji, predstavnici društava i udruženja, prijatelji i gosti.
Organizator, Savez hrvatskih društava Berlina, može biti ponosan na ostvareni kontinuitet i kvalitetu Blistave noći klasike nakon šest izdanja. Bravo! Sad je pravo vrijeme za razmišljanje o sedmom izdanju!

Fotografije

Tekst i fotografije: Sonja Breljak