Uz sudjelovanje 20 kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade, s oko 600 tamburaša i folkloraša, festivalskoj priredbi prethodio je nastup velikoga broja glazbenih direktora koji su tijekom ovih pedeset godina vodili zborove. Predvodio ih je Jerry Grčević, kojega je Kulturna federacija HBZ-a izabrala za gostujućeg dirigenta ovog jubilarnog festivala

Kulturna federacija mladeži HBZ utemeljena je 1967. godine. Pod odlučnim vodstvom HBZ-a te njenog legendarnog predsjednika Bernarda M. Luketicha i njegovih suradnika održan je prvi Omladinski tamburaški festival u Des Plainesu, u američkoj državi Illinois. Ove godine, od 1. do 3. srpnja u hotelu Hilton, u Chicagu, po 50. put Jr. TamFest je okupio američku i kanadsku mladež te na svečan način obilježio svoju zlatnu obljetnicu. Dvorana otmjenog hotela bila je ispunjena djecom, roditeljima i gostima Zajednice.

Svečanom otvaranju 50. tamburaškog i folklornog festivala, uz Glavnu upravu HBZ-a i Kulturne federacije, prisustvovao je ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Marina Knezović, generalna konzulica RH iz Chicaga Sanja Laković, umirovljeni biskup Juraj Jezerinac iz Zagreba te kustos franjevačke Svete obitelji Jozo Grbeš iz Chicaga s fra Paulom Maslačem. Na kraju subotnjeg TamFesta HBZ-a služena je sv. misa koju je predvodio čikaški nadbiskup Blase Cupich uz koncelebraciju od nekoliko svećenika.

 

Uz sudjelovanje 20 kulturno umjetničkih društava iz SAD-a i Kanade, s oko 600 tamburaša i folkloraša, festivalskoj priredbi prethodio je nastup velikoga broja glazbenih direktora koji su tijekom ovih pedeset godina vodili zborove. Predvodio ih je Jerry Grčević, kojega je Kulturna federacija HBZ-a izabrala za gostujućeg dirigenta ovog jubilarnog festivala. On je zajedno sa svojim ocem Josephom Grčevićem nastupio na prvom TamFestu u Des Plainesu, a kao dijete je nastupao u sastavu «St. George Jr. Tamburitzans» iz Cokeburga. To je i jedini tamburaški zbor koji je nastupio na svim TamFestovima u proteklih 50 godina.

Grčević dolazi iz talentirane tamburaške obitelji i danas je poznat ne samo u Americi, već u Kanadi i domovini njegovih predaka – Hrvatskoj. Čuveni je kompozitor, svira gotovo sve žičane instrumente i pisac je tekstova i aranžmana te tamburaški virtuoz.

Drugog dana otvaranja TamFesta na pozornicu se popelo svih 600 tamburaša i izvelo nekoliko kompozicija pod dirigentskom palicom Jerryja Grčevića. Direktor fraternalističkih programa Derek Lukertich-Hohn predao mu je s puno emocija dirigentski štapić. Za ovu prigodu tekstopisac Damir Bačić iz Županje napisao je pjesmu «U srcu mi Hrvatska» a aranžman i glazbeni dio Jerry Grčević.

 

Tamburica je glazbeni instrument koje je oduvijek Hrvate okupljao, veselio i predstavljao. Donesena u skromnoj putnoj torbi iseljenika, uvijek je bila «komadić domovine» koji se ljubomorno čuva i kojom se liječi nostalgija. S tamburicom su se osnivali tamburaški zborovi, pjevačka i folklorna društva i na koncu festivali. HBZ je jedna od prvih hrvatskih organizacija u svijetu koja je uočila važnost čuvanja i njegovanja hrvatske kulturne baštine i njenog prenošenja na nove generacije, i ne manje važno prijatelje hrvatskog naroda. Tako je niknuo najprije Tamburaški festival mladeži HBZ-a a nedugo potom i TamFest za starije.

Tekst: Franjo Bertović