U Ludbregu Peti hrvatsko-slovenski susret koji okuplja hodočasnike iz dviju susjednih zemalja, održat će se u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u čast 603 obljetnice Ludbreškoga čuda

Peti hrvatsko-slovenski susret koji već tradicionalno okuplja hodočasnike iz dviju susjednih zemalja, održat će se u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu u subotu 6. rujna. Ovogodišnje hrvatsko-slovensko hodočašće priređuje se na tzv. Svetu subotu u sklopu središnjih godišnjih slavlja u čast Presvete Krvi koja se u Ludbregu na poseban način štuje već više od 600 godina. Euharistijsko slavlje, središnji događaj hodočašća, predvodit će kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup i metropolit. Misa počinje u 11 sati, a prethode joj duhovno-molitveni program od 10 sati te svečana procesija.

Ludbreg – grad čudesa i legendi
Neobično je to da sumnja a ne vjera, kao što bi bilo za očekivati, postane ishodištem čuda, ali baš se to dogodilo 1411. godine u Ludbregu. Svećenik je posumnjao u Isusovu prisutnost u euharistiji. Nemalo iznenađen, prije pričesti u kaležu je ugledao svježu krv. Tu krv nije popio nego je sačuvao. Na kraju života otkrio je drugom svećeniku što se dogodilo i gdje se nalazi relikvija. Od tada kreće štovanje onoga što danas poznajemo kao Ludbreško čudo ili čašćenje Predragocjene Krvi Kristove. Obilježavanje tog Ludbreškoga čuda staro je duže od pola tisućljeća, a odvija se svake godine početkom devetoga mjeseca i to 4. rujna. Taj povijesni događaj od iznimne važnosti za Crkvu, ali i za cijelu domovinu Hrvatsku – tradicionalno privuče mnoštvo hodočasnika poput ovog 5. hrvatsko-slovenskog susreta u Ludbregu. Papa Leon X. je župnu crkvu Presvetog Trojstva obdario oprostima. Na taj način je zapravo sam Sveti otac utemeljio to euharistijsko proštenište Predragocjene Krvi Isusove, kojemu vjernici hrle već duže od 6 stoljeća. Putnika namjernika u Ludbregu zadivit će tamošnji spoj vjerske, znanstvene, povijesne i umjetničke baštine s drevnom usmenom predajom poput one legende o Ludbregu kao središtu svijeta.

Izvor: IKA & V. K.