U Zagreb od 11. do 20. rujna stiže lutkarska krema iz Bugarske, Engleske, Izraela, Poljske,  Rusije, Slovenije, Srbije, Španjolske i Sjedinjenih Američkih Država

I ove ćemo godine povratak uobičajenoj zagrebačkoj jesenskoj rutini moći obogatiti atraktivnim repertoarom zaigranog svijeta lutaka na 47. Međunarodnom festivalu kazališta lutaka – PIF (Pupteatra Internacia Festivalo) od 15. do 20. rujna. U Zagrebu će se tom prigodom okupiti lutkarski umjetnici iz desetak zemalja svijeta, među kojima su i ponajbolji hrvatski lutkari, koji će u natjecateljskom dijelu programa izvesti ukupno 16 predstava. Festivalske predstave moći će se pratiti na više prestižnih kazališnih lokacija u gradu Zagrebu, dok će se dva performansa izvesti na otvorenom.
Uz  sedmodnevni natjecateljski program, očekuju nas i raznovrsni popratni festivalski sadržaji u kojima će se zagrebačkoj publici predstaviti mladi domaći lutkari kao što su oni s Umjetničke akademije iz Osijeka, Zagrebačkog kazališta mladih te učenici OŠ Frana Galovića.
Zagrepčanima je PIF ove godine priredio osobito zanimljiv najavni program u obliku lutkarskih radionica za djecu i odrasle, obogaćen prigodnim izložbama i  interaktivnim instalacijama te raznim performansima, a koji počinje već u četvrtak 11. rujna i to otvorenjem izložbe 100 godina slovenske lutkarske umjetnosti. Najmlađi s nestrpljenjem iščekuju i otvorenje izložbe Maska, lutka…PIF, oblikovane iz likovnog natječaja za djecu.
Centrom grada proći će u subotu 13. rujna tradicionalna i vesela povorka PIF-ove maskote – lutke Pifka, koju preporučujemo i djeci i odraslima.
Na službenom će otvorenju 15. rujna biti prikazana predstava U trenu engleskog lutkara Stephena Mottrama, dobitnika nagrade za animaciju na 31. PIF-u, koji će svojim marionetama zagrebačkoj publici dočarati neobičnu bajkovitu priču uz glazbenu podlogu trojice britanskih suvremenih skladatelja Glyna Perrina, Simona Watersa i Petea McPhaila.
Među dječjim predstavama domaćih kazališnih umjetnika valja izdvojiti predstavu Genijalni genije Tamare Kučinović u izvedbi Kazališta lutaka Zadar, a u dramaturškoj obradi zagrebačke dramaturginje Nine Horvat.  Sa zanimanjem iščekujemo i predstavu Ronilac bisera koja je nastala u koprodukciji DK Dubrava i organizacije LOFT (Lutkarske organizacije koju fakat trebamo) u režiji Morane Dolenc i Sanje Milardović. Gradsko kazalište lutaka Split u prvoj lutkarskoj režiji Ivane Lee Leme donosi nam predstavu Pobuna u postolarskoj radionici.
Osim niza predstava za djecu bit će prikazane i dvije predstave namijenjene isključivo odraslima, a to su Saga skupine Wakka Wakka iz New Yorka i Vizualnog kazališta Nordland iz Norveške te predstava Tristan, Izloda… Kazališta u Klodzakom.
Program na otvorenom posebno će obilježiti poznati ruski lutak Petruška Moskovskog kazališta lutaka, kao i ulični performans Zarsisa izraelskog kazališta Kipod te interaktivna lutkarska instalacija Ti si lutka skupine Itinerania iz Barcelone.
Organizator ovog jedinstvenog zagrebačkog međunarodnog festivala, koji sustavno promovira hrvatsko i svjetsko lutkarstvo, je Kulturni centar Travno (ranije Međunarodni centar za usluge u kulturi).

Ulaznice za 47. PIF možete kupiti u pretprodaji 11. i 12. rujna u KUC-u Travno. Nakon 14. rujna moći ćete ih kupiti i na blagajnama dvorana u kojima se održavaju predstave. Ulaznice za predstave za odrasle moguće je kupiti i putem internetske stranice Ulaznice.hr.

PROGRAM

Tekst: Katarina Kukavica