Hrvatska državna samouprava je ovaj dan proglasila Hrvatskim danom i pozvala na hodočašće hrvatske vjernike iz cijele Ugarske. Sudjelovali su i veleposlanik Hrvatske u Ugarskoj Goran Grlić Radman i predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp

U Juri/Győru u Mađarskoj se nedjelju, 4.svibnja održalo 43. hrvatsko hodočašće Krvave suze točećoj Mariji. Sudjelovalo je oko 700 vjernika iz Mađarske, Austrije i Slovačke, a jurski biskup Lajoš Papai pozdravio je vjernike na hrvatskom jeziku. Glavni celebrant bio je varaždinski biskup Josip Mrzljak. On je u svojoj propovijedi naglasio kako je važno očuvanje hrvatskoga jezika.
Hrvatska državna samouprava je ovaj dan proglasila Hrvatskim danom i pozvala hrvatske vjernike iz cijele Ugarske, da dođu u Juru. Na hrvatsko hodočašće doputovali su ovaj put i Hrvati iz Budimpešte i južne Ugarske. Sudjelovali su i veleposlanik Hrvatske u Ugarskoj Goran Grlić Radman i predsjednik Hrvatske državne samouprave Mišo Hepp.
Godine 1655. irski je biskup Walter Lynch dopremio kip BDM u Juru. Dana 17. ožujka 1697., na dan smrti irskoga patrona Patrika, su iz Marijinoga kipa curile suze. Danas se čuvaju kao relikvija u Juri, koja je više od 300 godina hodočasničko mjesto. Hrvati hodočaste u Juru od 1972. godine. Inicijator tome bio je prelat, kanonik Ferenc Benković iz Jure.
Ove godine misu su muzički oblikovali zbor i tamburaši iz Novoga Sela i Bijeloga Sela pod vodstvom Branka Kornfeinda. Orgulje je svirao Jive Máasz, kantor u Čunovu. Organizator hodočašća bio je ravnatelj hrvatske sekcije jurske biskupije, kanonik Ivan Šmatović. Među duhovnicima je bio i Antal Nemeth, župnik u Koljnofu, koji ove godine slavi svoju zlatnu misu, pedesetu obljetnicu svećeničkog ređenja.(Hrvatska redakcija ORF-a)

Fotografije

Doznajte više