Na stazi Giant slaloma u Hidden Valleyju nedaleko Pittsburgha, pojavila su se 54 natjecatelja u skijanju i snowboardingu. Zastupali su 23 odsjeka HBZ iz Kanade i Amerike. Natjecanje je organizirano u ženskoj i muškoj konkurenciji te u skupinama po životnoj dobi kako bi se pružila prilika sudionicima različite starosti.

 

Hrvatska bratska zajednica u Americi već 42. godinu zaredom održava skijaško natjecanje i okuplja svoje članstvo jednog vikenda tijekom zime. Većinski se te zimske aktivnosti planiraju za veljaču i ako postoje izuzetci. Vodstvo Zajednice vodi računa o tome da se gotovo uvijek priprema bogati kulturno-umjetnički program kako bi se sačuvala hrvatska riječ, pjesma, svirka i općenito narodni običaji.
I tako su se na SkiFest-u HBZ-a , 8. I 9. veljače, unatoč mećavi koja je zahvatila sjeverni i istočni dio sjevernoameričkog kontinenta, počevši od New Yorka do Detroita i Tornota te do Montreala, na stazi Giant slaloma u Hidden Valleyju nedaleko Pittsburgha, pojavila 54 natjecatelja u skijanju i snowboardingu. Zastupali su 23 odsjeka HBZ iz Kanade i Amerike. Natjecanje je organizirano u ženskoj i muškoj konkurenciji te u skupinama po životnoj dobi kako bi se pružila prilika sudionicima različite starosti.
Najbrže vrijeme staze (37.96 sec.) u skijanju imao je Marijan Lucić iz odsjeka 530 HBZ iz St. Thomasa u Ontariu a u snowboardingu Adam Henderson (55.91 sec.) iz odsjeka 354 iz Cokeburga, u Pennsilvaniji. Najmlađi sudionik bio je petogodišnji Jack Nikolić a najstariji šezdesetosmogodišnji Dennis Rakowski.
Evo i svih pobjednika svrstani po grupama starosti, u snowboard (muškarci) su: Jon Little (odsjek 859, Cleveland, OH), Josh Rountree (3, MecKeesport, PA), Stipe Čuvalo (995, Cleveland, OH), Adam Henderson (354, Cokeburg, PA), Matt Nakich (126, Farrell, OH), žene … Elizabeth Cubelich (1, Pittsburgh, PA), Jenny Nakich (126, Farrell, OH) a u skijanju … muškarci: Jonathan Ciani (85, Rochester, PA), Tyler Custer (126, Farrell, OH), Bryan Ketterer (4, Eatna, PA), Scott McGinn (4, Eatna, PA), Derek Luketich Hohn (354, Cokeburg, PA), Marijan Lucić (530, St. Thomas, ON), Jared Nikolich (248, Clairton, PA), Ted Poulton (859, Cleveland, OH), Frank Kocevar (354, Cokeburg, PA) I John Nakich (126, Farrell, OH) te ženske Lydia Ciani (85, Rochester, PA), Ashley Ketterer (4, Eatna, PA), Amy Ver Haeghe (320, Duquesne, PA), Martina Kondas (304, Ambridge, PA) i Kathleen Rakowski (320, Duquesne, PA).
Na banketu u petak i subotu navečer nastupio je sastav “Dario & Tamburaši”. U subotu navečer, prije banketa, sv. Misu je služio župnik i veliki hrvatski prijatelj Pierre Falkenhan iz Donora nedaleko Pittsburgha. Vlečasni Falkenhan najavio je i svoj dolazak u Zagreb, na TamFestu HBZ koji će se održati ovoga ljeta u KD Vatroslava Lisinskoga. Kako je bilo na skijanju pogledajte na http://www.croatianfraternalunion.org/en_US/events/events-gallery.html


Tekst: Franjo Bertović