Na otvaranju festivala u Mohawk Collegeu prisutnima su se obratili predsjednik Hrvatskog narodnog doma Ivan Lukšić, hrvatska veleposlanica Marica Matković i MP i bivši gradonačelnik Hamiltona Bob Bratina. Festival je službeno otvorio predsjednik HKFS-a (Istok) Peter Vuković

Već četiri desetljeća Hrvatsko-kanadski folklorni savez (Istok) s ponosom neprekinuto održava svoj poznati folklorni festival na Dan pobjede/Victoria Day Weekend. Zadatak Saveza je čuvati i širiti izvornu hrvatsku folklornu baštinu i promicati uporabu hrvatskoga jezika, te ih prenositi mlađim naraštajima. Danas Savez ima 17 folklornih i tamburaških skupina a Festival je postao veliki kulturno-umjetnički događaj za Hrvate u istočnoj Kanadi. Prigoda je bilo vidjeti kako druga i treća generacija naših iseljenika – hrvatska mladež – voli i njeguje neizmjerno bogatstvo hrvatske glazbene i plesne tradicije.

Ove godine se od 20. do 22. svibnja održao 42. folklorni festival. Ovogodišnji domaćin bio je Hrvatski narodni dom iz Hamiltona i bio je vrlo značajan za tamošnje Hrvate. Hrvatski narodni dom iz Hamiltona, osnovan 1928., najstarija je hrvatska kulturna ustanova u Kanadi i na ovaj način su obilježavali 90. obljetnicu prisutnosti Hrvata u Hamiltonu. Upravo zbog te proslave, bili su pozvani i bili su prisutni predstavnici židovske i muslimanske zajednice Hamiltona.

  

i bio dobro posjećen. Program su vodili Nina Klemenčić i Ivan Lukšić. Prije samog koncerta, obratili su se svim prisutnima prigodnim riječima: predsjednik Hrvatskog narodnog doma u Hamiltonu Ivan Lukšić, nova veleposlanica RH u Kanadi Marica Matković i zastupnik u kanadskom parlamentu i bivši gradonačelnik Hamiltona Bob Bratina, porijeklom iz Bratine. Festival je službeno otvorio predsjednik HKFS-a (Istok) Peter Vuković.

U prvom dijelu festivalskog programa nastupale su skupine: Croatoan – Ottawa, Hrvatsko prelo – Oakville, KUD Vukovar, Zvuci Hrvatske – Oakville, Jadran – Toronto, Vatroslav Lisinski – Mississauga, Bl. Alojzije Stepinac – Windsor, Hrvatska loza – Chicago, Bl. Alojzije Stepinac – Montreal, i na kraju FEC Hrvatska – Mississauga.

Na svečanom banketu tu su večer zajedno uživali uzvanici i preko 1200 gostiju.

  

Drugog dana festivala, 22. svibnja, u velikoj dvorani Mohawk Collega u Hamiltonu, svečanu koncelebriranu misu predvodio je hamiltonski biskup Douglas Crosby, koji je prije dvije godine posjetio Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu, uz asistenciju generalnog vikara mons. Murraya Kroetscha i koncelebraciju fra Joze Grubišića iz Montreala te mjesnog župnika u Hamiltonu vlč. Marijana Mihokovića. Festival je organizirao Hrvatski narodni dom a liturgijsko slavlje posebni odbor Doma i župe sv. Križa.

  

Nakon toga, nastavljen je drugi dio festivala. Publiku su prije samog koncerta pozdravili vlč. Marijan Mihoković i Bernadette Luketich-Sikaras. U drugom dijelu programa, nastupale su skupine: Zrinski-Frankopan – Toronto, Bl. Alojzije Stepinac – New York, Kralj Zvonimir – Norval, Kraljica Jelena – Kitchener, Hrvatsko selo – Hamilton, Sljeme – Mississauga, Dubrovnik – Londona. Domaćin je izveo zadnju festivalsku točku.
Kao što je običaj na kraju festivala, predsjednik Saveza, Peter Vuković, pozdravio je publiku i uručio simbolični festivalski pehar prošlogodišnjeg domaćina ovogodišnjem, koji će ga s ponosom čuvati do sljedeće godine.

Tekst: Jeanne Valetić