Na turniru se natjecalo 35 muških i 9 ženskih klubova, a vrhunac je bio je izbor najljepše Hrvatice za Australiju i Novi Zeland. Titula je pripala Ivani Balta, kandidatkinji pobjedničkoga tima turnira – Croatije iz Nth. Geelonga

Početkom ovoga mjeseca, točnije od 2. do 5. listopada, održan je 40. tradicionalni turnir hrvatskih klubova Australije i Novog Zelanda u organizaciji Saveza hrvatskih nogometnih klubova. Ove godine domaćin je bila hrvatska zajednica Wollongonga i to: HNK South Coast/Croatia, Katolički centar Figtree i Hrvatska folklorna grupa “Zagreb”, uz brojne dragovoljce koji su pomagali tijekom turnira.
Svečanom otvaranju turnira, uz ostale, nazočila je i Sandra Štetić, konzulica-gerant Konzulata RH u Sydneyju.
Iste večeri odigrane su i dvije utakmice u kojoj je u skupini 1. domaćin Croatia pobijedila Croatiju iz Melbournea rezultatom 1:0, a istim rezultatom je Zagreb iz Hurstvillea pobijedio HNK Bunker.
Ove godine odaziv klubova bio je rekordan – ukupno 35 muških i 9 ženskih klubova, pa su organizatori podijelili klubove po skupinama i to:
SKUPINA 1 – M. Croatia, Croatia Canberra, Nth. Geelong Croatia, Zagreb Hurstville i Croatia Wollongong, u grupi 1, a u grupi 2 bili su Croatia Sydney, Dandenong City, Croatia Adelaide i Dinamo St. Albans. SKUPINA 2 – HNK Bunker, Dalmacija Sydney, Croatia Wollongong, O’Connor Knights, Zagreb Hurstville u grupi 1, u grupi 2: Croatia Brisbane, Dandenong City, Croatia Werrington, St. Albanas Vukovar, Edensor Park, te u grupi 3 : Strathmore Split, Adelaide Vukovi, Croatia Gold Coast i King Tomislav.
U natjecanju veterana natjecalo se 12 klubova podijeljenih u tri grupe i to: GRUPA 1: Strathmore Split, Croatia Wollongong, Croatia Wellington i Zagreb Hurstville. GRUPA 2: Edensor Park,Croatia Wollongong, Wednesday Knights, Croatia Werrington. GRUPA 3: King Tomislav, Cratia Wollongong, Zagreb Hurstville, Croatia Gold Coast.
U natjecanju ženskih timova nastupilo je devet momčadi, podijeljenih u dvije grupe i to: GRUPA 1: Croatia Adelaide, Croatia Canberra, Edensor Park, Strathmore Split i Dandenong City. GRUPA 2: Croatia Melbourne, Croatia Auckland, St. Albans Dinamo i Croatia Gold Coast
Bilo je dosta živih i dinamičnih susreta. U skupini 1 za pobjednika turnira, u finalu su se našli Croatia iz Nth. Geelonga i Croatia iz Adelaidea. Do finala Croatia iz Nth. Geelonga pobijedila je Dandenong City sa 4:3 nakon jedanaesteraca, a Croatia Adelaide pobijedila je Zagreb Hurstville s 3:0.
U finalnoj utakmici nogometaši Croatia iz Nth. Geelonga pobijedili su Croatiju iz Adelaidea rezultatom 3:1 i tako postali ovogodišnji pobjednici turnira.
U skupini 2 bilo je također živo, a u finalu su se našli Edensor Park i Strathmore Split. U polufinalu Edensor Park pobijedio je King Tomislav rezultatom 6:5 nakon jedanaesteraca, a Strathmore Split pobijedio je St. Albans Vukovar rezultatom 4:2.
U finalu je Strathmore Split zabilježio pobjedu rezultatom 2:0 i tako postao ovogodišnji pobjednik skupine 2.
U ženskom natjecanju,klubovi su bili podijeljeni u dvije grupe, a pobjednik finala je Croatia iz Canberre, koja je pobijedila Croatiju iz Adelaidea.
Ovogodišnji turnir uistinu je održan u pravom sportskom ozračju, u prvom redu zahvaljujući dobroj organizaciji i brojnim volonterima.

Izbor najljepše Hrvatice

Dok su se na terenu igrale nogometne utakmice, u subotu, 4. listopada, u dvorani Sveučilišta u Wollongongu, više od tisuću gostiju prisustvovalo je velikoj gala večeri s bogatim programom, a vrhunac je bio je izbor najljepše Hrvatice za Australiju i Novi Zealand.
Za ovu laskavu titulu natjecalo se sedam kandidatkinja i to: Viktorija ŠariĆ, Matea Prce, Briana Miranov, Tanja Gubić, Katarina Kikaš, Jelena Bekić i Ivana Balta.
Žiri je imao uistinu težak posao, a titula je pripala Ivani Balta, kandidatkinji Croatije iz Nth. Geelonga. Prva pratilja je Viktorija Šarić iz Croatije Wollongong, a Miss osobnosti Katarina Kikaš, kandidatkinja Zagreba iz Hurstvillea.
U tijeku programa, poznati likovni umjetnik Charles Billich predstavio je svoju posebno dizajniranu sliku za ovaj nogometni turnir, a na javnoj dražbi slika je prodana Hrvatskoj zajednici Wollongonga.
U povodu završetka manifestacije prigodni govor održao je dr. Damir Kušan, veleposlanik RH u Canberri. Predsjednik Saveza Jure Dragović objavio je kako će domaćin 41. turnira sljedeće godine biti Brisbane.
Sve pohvale domaćinima, Hrvatima Wollongonga, a posebno Ivici Karamatiću i svim volonterima.
Legenda hrvatskog turnira, doživotni predsjednik Mirko Furjanić iz Tasmanije, primio je priznanje za svoj dugogodišnji rad.

Tekst: Franjo Harmat; Fotografije: Danis Ivaneza (Inner Visios Photography) i John Marenjak