Predsjednik Bernard M. Luketich trenutno obnaša svoj deveti neprekinuti mandat na dužnosti predsjednika Zajednice. Preuzeo je dužnost glavnoga predsjednika HBZ-a 1. lipnja 1978., prigodom umirovljenja pok. predsjednika Johna Badovinca. Prije toga, u glavnoj upravi bio je na više istaknutih položaja, počevši s izborom u Nadzorni odbor na Nacionalnoj konvenciji HBZ-a 1959. u Detroitu, Michigan

Prvoga svibnja 2013. ostvareno je rekordno postignuće u životu glavnog predsjednika HBZ-a Bernarda Luketicha. Tog je dana započeo 35. godinu, odnosno obljetnicu otkada je izabran na dužnost predsjednika Hrvatske bratske zajednice. Nacionalna konvencija uzastopce ga je birala za glavnoga predsjednika od 1979., a predsjednik Luketich trenutno obnaša svoj deveti neprekinuti mandat na dužnosti predsjednika Zajednice.
Bernard M. Luketich preuzeo je dužnost glavnoga predsjednika Hrvatske bratske zajednice 1. lipnja 1978., prigodom umirovljenja pokojnog predsjednika Johna Badovinca. Prije toga brat Luketich je u glavnoj upravi bio na više istaknutih položaja, počevši s izborom u Nadzorni odbor na Nacionalnoj konvenciji HBZ-a 1959. održanoj u Detroitu, Michigan.
Brat Luketich je uvijek isticao fraternalizam i zajedništvo, a njegovo vodstvo je pozitivno i utjecajno djelovalo na mnoga burna događanja unatoč raznih nepovoljnih, neobičnih iskušenja i povremenih promjena u čelništvu Zajednice. Čvrsto je branio i zagovarao fraternalistički pokret i neumorno se zalagao da bude jaka povezanost između poslovne Zajednice i kulturnih programa kako bi se članove poticalo na još veće uključivanje u djelatnosti organizacije. Uvijek je isticao važnost složnosti među članstvom što je Hrvatsku bratsku zajednicu vodilo u mirne vode kroz čitavo vrijeme njegovog predsjedanja. To je u duhu fraternalizma još više sjedinjavalo i okupljalo brojno članstvo. Mudrim vodstvom uspio je postići izvanrednu suradnju među mnogim stranačkih i sestrinskih bratskih organizacija čiji članovi dijele slične interese i brige.
Zbog njegovog ogromnog iskustva i znanja te jednostavnoga rješavanja pojedinih stvari, predsjednik Luketich je stekao priznanja, pažnju i pozornost uglednih državnika u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Hrvatskoj te mnogih ljudi u poslovnom, vjerskom i političkom životu. Mnogi su od njega tražili, i još uvijek traže, savjete, pogotovo o unaprjeđivanju principa zajedničarstva i hrvatskog identiteta.
Poznat kao “Otac” Omladinske kulturne federacije Hrvatske bratske zajednice, predsjednik Luketich će predsjedati na 47. godišnjem festivalu mladih Zajednice ovog ljeta u Zagrebu, u Hrvatskoj. Uključivanje djece u ovaj kulturni program Zajednice jedno je od njegovih najvećih i najdražih postignuća, budući se s tim programom među njima ovjekovječuje hrvatski identitet i baština.
Koristimo ovu priliku da mu čestitamo 35. obljetnicu predsjedanja i da mu javno zahvalimo na svim njegovim doprinosima i svemu što je činio, i što još uvijek čini, za Zajednicu i hrvatski narod. Njegova odanost, hrabrost, odlučnost te iznad svega njegova istinska ljubav prema Hrvatskoj bratskoj zajednici, hrvatskom narodu i hrvatskoj baštini nisu nikada prestali.
Bernard M. Luketich je bez ikakve dvojbe ili pitanja pravo lice Hrvatske bratske zajednice za čiji uspjeh je najviše odgovoran. Potpun životni put glavnog predsjednika Luketicha još nije ispisan, ali ulaskom u 35. godinu njegovog predsjedništva možemo očekivati još mnogo dobrih stvari, s istim žarom i ponosom kojeg je iskazivao od prvih dana pristupanja u bratsku organizaciju. Živio Predsjednik Luketich!
(Zajedničar)