Festival Hrvatske bratske zajednice u Americi okupio je 25 kulturno-umjetničkih društava iz Kanade i SAD-a s više od 600 tamburaša i folkloraša. Prostorije Hotela «Hershey Lodge» tri su dana odzvanjale hrvatskom tamburaškom glazbom i pjesmom

Grad čokolade i slatkiša Hershey, nedaleko glavnog grada Pennsylvanije Harrisburgha, bio je pozornica hrvatske tamburaške glazbe i folklora 6., 7. i 8. studenoga ove godine. 29. TamFest Hrvatske bratske zajednice u Americi okupio je 25 kulturno-umjetničkih društava iz Kanade i SAD-a s više od 600 tamburaša i folkloraša.
Festivalsko okupljanje započelo je u petak, a prostrane i lijepe prostorije Hotela «Hershey Lodge» odzvanjale su tog vikenda hrvatskom tamburaškom glazbom i pjesmom. Prije samog otvaranja festivala, mnogi zborovi su imali probe a potom je uslijedilo druženje u banketnoj dvorani u kojoj je svirao TS «Zadnja stanica» iz Steeltona, PA. U subotu navečer, nakon festivalskog programa, dvorana je ponovno bila dupkom puna zahvaljujući «Trubadurima» iz Pittsburgha.
Svečanom otvaranju prethodile su himne SAD-a, Kanade i Hrvatske, te kratki govori veleposlanika Joška Pare, gk Spomenke Cek i glavne tajnice/blagajnice HBZ Bernadette Luketich-Sikaras. Program je vodio glavni predsjednik Zajednice Edward W. Pazo a riječi blagoslova izvođačima je uputio vlč. William Hritsko, župnik crkve Our Lady od Mount Carmel iz Buckly i crkve St. Leonard’s Health iz Ohia. U programu TamFesta sudjelovala su još tri svećenika: Stjepan Lončar iz Merrillvilla, IN sa zborom «Hossier Hrvati», Michael Huszti s zborom «Žumberčani» i Joseph Rudjak župnik Hrvatske crkve sv. Petra i Pavla iz Youngstown, Ohia s tamburašima «Od srca tamburitza». Svi svećenici su koncelebrirali svetu misu u nedjelju ujutro, predvođenu vlč. Williamom Hristkom
Čestitke i pohvale zaslužuju svi ovi «ambasadori» hrvatske kulturne baštine, identiteta i potomci vrijednih i ponosnih Hrvata koji se doseliše ovdje prije skoro dva stoljeća.

Tekst: Franjo Bertović; Fotografije: Ivan Begg