Na festivalu je sudjelovalo 26. tamburaških zborova s oko 650 tamburaša i folkloraša. TamFest je utemeljen 1987. a ovo je bio sedmi put da se održao u ovom gradu, s najviše Hrvata i njihovih potomaka, izvan domovine Hrvatske

Odrasli tamburaški festival HBZ-a održan je od 1. do 3. studenoga u Westin hotelu u Pittsburghu u Pennsylvaniji. Sudjelovalo je 26. tamburaških zborova s oko 650 tamburaša i folkloraša.

TamFest je utemeljen 1987. a ovo je bio sedmi put da se održao u ovom gradu, s najviše Hrvata i njihovih potomaka, izvan domovine Hrvatske.

Predsjednik Luketich je tijekom TamFesta izjavio „ …da nije siguran postoji li ikoja etnička zajednica u svijetu koja okuplja oko 30 odraslih i oko 30 omladinskih zborova, daleko od domovine svojih predaka, i svake godine održava festivalske priredbe okupljajući svoj narod i pružajući priliku mladima i odraslima da nastupe i pokažu svoje umijeće i prirodnu nadarenost – talent». 

Festival je bio uspješan i dobro posjećen. Na prijamu u petak navečer svirao je TS Jerry Grčevicha a u subotu čuveni «Pittsburgški trubaduri». U nedjelju u jutro je služena i sv. Misa, koju je predvodio vlč. Joseph Rudjak iz hrvatske župe sv. Petra i Pavla u Youngstownu, Ohio uz koncelebraciju vlč. Williama Hritska. Zanimljivo je da je vlč. Rudjak poljskoga podrijetla ali se dobro služi i hrvatskim jezikom.

Dogodine se tamburaši okupljaju u Clevelandu, Ohio.

Tekst: Franjo Bertović