Dana 14. veljače 2015. svečano je proslavljena 25. godišnjica rada i djelovanja Tamburaškog zbora «Hrvatsko srce» u Hamiltonu, u kanadskoj Provinciji Ontarijo.

Sve je spontano započelo 1990. g. kod se je okupila skupina tamburaša Hrvatskog narodnog doma u Hamiltonu, koja se je već neko vrijeme okupljala i svirala, pod vodstvom mladog i talentiranog Dražena Jozića a, potom Joe Hećimovića. Ali željelo se je nešto veće i organiziranije kako bi se moglo više pridonijeti njegovanju i čuvanju hrvatske kulturne baštine i pučkih običaja. Uz tu vruću želju trebalo je odrediti ime i odabrati glazbene direktore. Za ime zbora, izbor je pao na «Hrvatsko srce» a za direktore su odabrani mladi i vrlo nadareni tamburaši Michelle Vuksan i Danny Boich (Boić). Međutim zbog daljnjeg školovanja tj. odlaska na fakultet, Michell nedugo potom odlazi iz Hrvatskog srca a njeno mjesto preuzima još jedna mlada i izvanredno talentirana osoba – Joey Vlašich (Vlašić). Idejni začetnik i organizator ovog Zbora Joe (Joža) Železnak izabran je na predsjedničku funkciju koju još i danas strpljivo, vjerno i uspješno obavlja s odbornicima i odanim članovima. To su bili prvi koraci ovog tamburaškog i pjevačkog zbora koji okuplja oko 40ak tamburaša.
Kroz svoje dvadestpetogodišnje djelovanje Hrvatsko srce nastupilo je na svim Odraslim festivalima Hrvatske bratske zajednice, nastupalo je na mnogim priredbama u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama i bili na turneji u domovini Hrvatskoj. Dali su doista lijep prilog njegovanju i čuvanju tamburaške baštine i stvorili bezbrojna prijateljstva tijekom svojih putovanja i nastupa na mnogim priredbama i druženjima Hrvata.

Na svečanom koncertu i proslavi godišnjice, osim domaćina, nastupili su: Odrasli tamburaški zbor «St. George» iz Cokeburga Pensilvanije na čelu s muzičkim direktorima Marlene Luketich-Kochis, Dan Kochis i Bernadette Luketich-Sikaras; «Zvuci domovine Hrvata Korduna» iz Clevelanda, Ohio, pod ravnanjem Kate Stepić; i Tamburaški zbor «Sveti Juraj» iz Hamiltona pod glazbenim vodstvom Branka Pahanića. Ova četiri po broju i nastupima velika tamburaška zbora, te večeri, osvježili su sjećanja na mnoge kulturološke areale Hrvatske a posebice na Žumberak, Draganiće, Liku i Kordun odakle mnogi njihovi članovi vuku svoje podrijetlo. A razdragana publika nije štedjela svoje dlanove.
Program je lijepo i na vrhuncu svog zadatka vodio Ivan Lukšić predsjednik Hrvatskog narodnog doma. Prikazan je i kratki vido zapis rada i djelovanja Hrvatskog srca te odana počast članovima koji su u međuvremenu preminuli. Na proslavi su nazočili Glavni potpredsjednik / članske usluge HBZ iz Pittsburgha i autor ovog izvješća Franjo Bertović, Glavna tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras i Fraternal direktor Derek Hohn.
Upućujemo naše iskrene čestitke slavljenicima i najbolje želje za nastavak ovako primjernog i motivirajućeg rada i djelovanja u čuvanju našeg hrvatskog kulturnog blaga i narodnih običaja!

Tekst i fotografije: Franjo Bertović