U sastavu odsjeka 530 “Ogulin” djeluje kuglački tim “CFU Ogulin” koji se natječe u Elgin ligi, Folklorni ansambl “Hrvatski korijeni” te mladež (djeca do 18 godina starosti) u sastavu gnijezda 530 “Ogulin”. Radu i djelovanju odsjeka odano su pripomogli, i pomažu, Odrasli i omladinski tamburaški zbor “St. George” iz Cokeburga, nekadašnji Tamburaški sastav “Šokci” i Tamburaški zbor “Zlatni pajdaši”

Društvo Ogulin odsjeka 530 Hrvatske bratske zajednice 9. rujna ove godine obilježilo je 25 godina svog rada i djelovanja. Proslava sa svečanim banketom održana je koncem svibnja, kako se ne bi poremetile druge aktivnosti i okupljanja na nacionalnoj razini Zajednice.
Ideja o osnivanju niknula je za vrijeme tradicionalne proslave Jurjeve u Cokeburgu, koncem travnja 1990. godine. Ta se proslava u tom malom rudarskom naselju jugozapadne Pennsylvanije održava već desetljećima, , po običajima sela Zagorje i ogulinskog kraja. Saznavši za proslavu u Cokeburgu, grupa Ogulinaca iz St. Thomasa organizirala je zajedničko putovanje u Pennsylvaniju. Bili su ugodno iznenađeni zadržanim i njegovanim crkvenim i kulturnim običajima rodnog kraja prve, druge, treće pa i četvrte generacije Hrvata u Americi.
Prijedlog o osnivanju odsjeka došao je od tadašnjeg glavnog predsjednika Bernarda Luketicha i službenika glasila “Zajedničara” Drage Luketića. Organizatori ovog putovanja u Cokeburg, Franjo i Mirjana Bertović, već su ranije razmišljali o osnivanju kluba Ogulinaca u St. Thomasu po uzoru na Zavičajni klub Ogulinaca u Zagrebu ili Klub Karlovčana u Mississaugi, kako bi se njegovali običaji ovog grada smještenog na granici Gorskog kotara, Like i Korduna.
Po povratku iz Cokeburga slijedio je obimni posao. Osnivačkoj skupštini i ustoličenju Društva Ogulin odsjeka 530 Hrvatske bratske zajednice prisustvovalo je 25 osoba. Kasnije su se počeli učlanjivati i Hrvati iz drugih dijelova Hrvatske, te Bosne i Hercegovine, tako da je odsjek bilježio osjetan rast u članstvu i odsječnim aktivnostima. Ime odsjeka “Ogulin” potvrđeno je na osnivačkoj skupštini.
Marljivim, poštenim i odanim radom svih članova i odsječnog vodstva odsjek 530 ubrzo je stekao zavidni ugled na lokalnoj razini, u Ontariju i HBZ u cjelini. Izrastao je u snažnu fraternalističku organizaciju i danas je najveći HBZ odsjek u Kanadi s oko 650 odraslih članova i oko 110 djece. Redovito održava Proljetni piknik u svibnju, Ljetni piknik u lipnju, Godišnji piknik s miniFestom “Zvuci tamburice” u kolovozu te proslavu Sv. Nikole i Božićnu zabavu. Sudionik je i podupiratelj svih okupljanja Ontarijske federacije odsjeka HBZ-a. Odsječni skijaški tim redovito sudjeluje na skijaškim natjecanjima Zajednice u Hidden Valleyju i nositelj je nekoliko vrijednih nagrada.
U sastavu odsjeka 530 “Ogulin” djeluje kuglački tim “CFU Ogulin” koji se natječe u Elgin ligi, Folklorni ansambl “Hrvatski korijeni” te mladež (djeca do 18 godina starosti) u sastavu gnijezda 530 “Ogulin”.
Radu i djelovanju odsjeka odano su pripomogli, i pomažu, Odrasli i omladinski tamburaški zbor “St. George” iz Cokeburga (Pennsylvanija) pod ravnanjem Marlene Luketich-Kochis, nekadašnji Tamburaški sastav “Šokci” na čelu s pok. Charliem Fudurichem, Tamburaški zbor “Zlatni pajdaši” s Michaelom Šavorom i mnoga druga kulturno-umjetnička društva koja djeluju u HBZ-u.
Odmah po osnutku, društvo Ogulin u suradnji s upravom HBZ-a i drugim udrugama, a i samostalno, podupiralo je svoj narod u Domovinskom ratu i organizirano slalo humanitarnu pomoć u krizna područja. Odsjek je kumovao jednom djetetu kroz zagrebačku Zakladu “Dora ”. S humanitarnim pothvatima i dalje je nastavljeno kao i skrb o vlastitim članovima. Jedna od tih je i odsječna Školarinska zaklada koja je utemeljena nedugo po osnivanju odsjeka 530 i koja se brine o članovima-studentima, polaznicima viših škola i veleučilišta. Odsjek je utemeljio i Fond Školarinske zaklade pri Glavnoj upravi HBZ u Pittsburghu pod imenom “Endowment Fund CFU Lodge 530 “Ogulin”.
HBZ odsjek 530 se ponosi da je 1999. bio domaćin 19. nacionalne konvencije HBZ u Londonu (Ont.) te je sa svojim delegatima sudjelovao na svim konvencijama od 1991. godine. Na 24. nacionalnoj konvenciji HBZ-a u Baltimoreu, odsječni delegate bili su Franjo Rupčić, Darinka Cindrić i Mirjana Bertović a konvencija je produžila drugi mandat glavnom potpredsjedniku i direktoru članskih usluga HBZ Franji Bertoviću.

Tekst: Franjo Bertović

 

Potpisi pod slike:
1 – Folklorni ansambl Croatian Roots, odsjeka 503 HBZ
2 – Odbornici odsjeka 530 “Ogulin” HBZ