Ovu značajnu obljetnicu Chorus je proslavio zajedničkim nastupom s hrvatskom klapom Sol iz Paga, fra Šitom Ćorićem i njegovim pjevačima (Fra Šito’s Singers), uz sudjelovanje maestra Ive Crmarića, e švicarskih gostiju: Berner Mandolinen Orchester, Alphorn Duo i odlerfründe Aaretal Olten

 

 

 

Povodom 25. obljetnice postojanja i djelovanja Chorusa Croaticusa održana su tri koncerta: 27. listopada 2012. u Bernu (Markuskirche), te 28. listopada 2012. u Dullikenu (crkva St. Vendelin) i Solothurnu (crkva St. Marien). Ovu značajnu obljetnicu Chorus je proslavio zajedničkim nastupom s hrvatskom klapom Sol iz Paga, fra Šitom Ćorićem i njegovim pjevačima (Fra Šito’s Singers), uz sudjelovanje maestra Ive Crmarića, e švicarskih gostiju: Berner Mandolinen Orchester, Alphorn Duo i odlerfründe Aaretal Olten.
Bila je to dirljiva i veličanstvena proslava, uz nadahnute govore, zahvale i priznanja, vrsne glazbene goste i prekrasnu klapsku pjesmu.
Muški oktet, osnovan 1987. godine u Bernu, koji kasnije dobiva ime Chorus Croaticus, u prvom je redu vokalni sastav koji njeguje dalmatinsku klapsku pjesmu. Ali Chorusovo poslanje je još kompleksnije – on je ujedno nadasve uspješan promotor hrvatskog imena i imagea Hrvatske u švicarskoj javnosti, ambasador hrvatske glazbe i kulture par excellence.
Idejni začetnik i umjetnički voditelj Chorusa Croaticusa od samog početka pa sve do danas je Franjo Vugdelija.
Koliko je živa i intenzivna bila aktivnost Chorusa sve ove godine govori podatak o prosječno 20-30 nastupa godišnje. To su pretežno nastupi u komornim ambijentima ili crkvama, na priredbama hrvatskog, švicarskog ili internacionalnog karaktera. Klapa je nastupala u mnogim dijelovima Švicarske, u Hrvatskoj, a gostovala je i u drugim europskim državama.
Na proslavu svoje 25. obljetnice Chorus je pozvao gosta iz Hrvatske – klapu Sol iz Paga. To je bio pravi pogodak. Klapa je oduševila kako hrvatsku, tako i švicarsku publiku. Glazbeni doživljaj na jubilarnom koncertu u Bernu je svojom izvrsnom klavirskom pratnjom upotpunio dugogodišnji prijatelj i suradnik Chorusa Croaticusa, maestro Ivo Crmarić, pijanist, skladatelj i profesor glazbe, porijeklom iz Solina u Dalmaciji, koji već desetljećima živi i radi u Švicarskoj. Nastupio je i uvijek rado slušan fra Šito sa svojom gitarom i grupom talentiranih mladih pjevača, koji su izveli pjesme iz Šitinih musicala.
Spoj tradicionalne hrvatske i švicarske glazbe pokazao se i ovog puta kao dobra kombinacija. Odličan bernski orkestar mandolina pod ravnanjem Tatjane Osipove, s kojim Chorus već godinama uspješno surađuje, pratio je klape u nekoliko pjesama.
Chorus je obilježio četvrt stoljeća hrvatske dijaspore i glazbene scene u Švicarskoj. Četvrt stoljeća – to je jedna generacija, jedan život. “Dar je Božji to što rade“, kaže fra Šito.
Opširniji tekst i fotografije potražite na www.croatia.ch