Misija u Ljubljani bilježi 44 godine redovitoga nedjeljnog i blagdanskog slavljenja mise u Ljubljani na hrvatskom jeziku, a utemeljitelj joj je fra Marko Prpa. Božični dnevi hrvaških katoličanov v Ljubljani in Sloveniji u franjevačkoj crkvi na Prešernovom trgu završavaju 13. siječnja

U Hrvatskoj katoličkoj misiji u Ljubljani održat će se završna svečanost tradicionalnih 25. Božićnih dana hrvatskih katolika u Ljubljani i Sloveniji / Božični dnevi hrvaških katoličanov v Ljubljani in Sloveniji u franjevačkoj crkvi na Prešernovom trgu u nedjelju, 13. siječnja 2013. s početkom u 16,00 sati.
Nedjeljnom misnom slavlju predsjedat će msgr. dr. Pero Sudar, pomoćni vrhbosanski biskup u koncelebraciji s prelatom Antonom Markeljom, generalnim vikarom ljubljanske nadbiskupije. Završnoj svečanosti će biti nazočni brojni predstavnici svih hrvatskih udruga iz Slovenije te članovi desetak hrvatskih kulturno umjetničkih organizacija koje djeluju diljem Slovenije. Završnu svečanost će uveličati prigodnim koncertom Mješoviti pjevački zbor Izvor zagrebačke Župe sv. Josipa, kojim ravna umjetnička voditeljica Ivana Jelinčić.
Misija u Ljubljani bilježi 44 godine redovitoga nedjeljnog i blagdanskog slavljenja mise u Ljubljani na hrvatskom jeziku. Utemeljitelj Misije u Sloveniji je fra Marko Prpa.
Hrvatski katolici još uvijek očekuju pripadajuće priznanje manjinskoga statusa i materinskoga jezika poput mađarske ili talijanske manjine u Republici Sloveniji. Hrvatska je nazočnosti u pojedinim dijelovima Slovenije (Beloj krajini, slovenskom dijelu Istre i Prekmurju) višestoljetna. Prema popisu stanovništva Slovenije 54.079 osoba se izjasnilo da im je hrvatski materinski jezik. Nije nepoznata činjenica da je u Republici Sloveniji u mješovitim sredinama u službenoj uporabi osim, naravno slovenskog jezika, i mađarski, jer Mađara u Sloveniji prema popisu iz g. 2002. živi 6243, kao i talijanski, jer Talijana ima točno 2258.
Listić Hrvatske katoličke misije iz Ljubljane, koji izlazi pune 24 godine, iznimne je ljepote i nosi naziv Izlazak.

Tekst: Vesna Kukavica