Ovogodišnja Škola okupila je 36 studenata iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja, a uz svakodnevnu nastavu polaznicima je ponuđen bogati kulturni program te izleti na Plitvička jezera i u Hrvatsko zagorje. Ovaj tradicionalni program HMI i Sveučilišta u Zagrebu namijenjeni je mladima hrvatskoga podrijetla, ali i studentima koji žele upoznati Hrvatsku te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu svečano je otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture. Ovogodišnja je Škola okupila 36 studenata iz 14 europskih i prekooceanskih zemalja (Danska, Francuska, Hrvatska, Italija, Luxembourg, Mađarska, Njemačka, Španjolska, Švedska, Švicarska, Australija, Brazil, Kanada, SAD). Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i šestero stipendista, koji dolaze s partnerskih sveučilišta: Nacionalnoga sveučilišta Taras Ševčenko (Kijev, Ukrajina), Sveučilišta Ivan Franko (Lavov, Ukrajina), Moskovskoga državnoga sveučilišta Lomonosov (Rusija) te Instituta Filip Kaušić (Austrija).
Na svečanom otvaranju 29. lipnja polaznike su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika mr. sc. Marin Knezović, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu dr. phil. Branka Roščić te ravnateljica Sveučilišne škole hrvatskoga jezika i kulture prof. dr. sc. Zrinka Jelaska. Program je nastavljen već tradicionalnim uvodnim predavanjem dr. sc. Bože Skoke o hrvatskome identitetu, imageu i promociji.
Škola je sa svojim programom započela još u subotu, u Hrvatskoj matici iseljenika, međusobnim upoznavanjem organizatora, učitelja i studenata, podjelom rasporeda i materijale, razgovorom i provjerom znanja te kratkim uvodom u hrvatsku gramatiku. Upoznavanje studenata i profesora proteklo je u izuzetno opuštenom i vedrom raspoloženju, zahvaljujući uvijek odlično pripremljenim i prihvaćenim aktivnostima koje je vodila Matičina suradnica Sara Milavec. Odmah sljedećega dana, uz stručno vodstvo povjesničara umjetnosti dr. sc. Daniela Premerla i dr. sc. Marka Špikića, studenti su prošetali povijesnom i kulturnom jezgrom Zagreba.
Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture tradicionalni je program Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena mladima hrvatskoga podrijetla, ali i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o našoj zemlji te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Škola će trajati do 24. srpnja, a uz svakodnevnu nastavu polaznicima je ponuđen bogati kulturni program te izleti na Plitvička jezera i u Hrvatsko zagorje.

Tekst: Lada Kanajet Šimić