Ove godine 537 članova slavi pedeset godina neprekinutoga članstva u svom odsjeku i Hrvatskoj bratskoj zajednici

Ove, 2018. godine 537 članova slavi pedeset godina neprekinutoga članstva u svom odsjeku i Hrvatskoj bratskoj zajednici. Dakle, zlatničari su pola stoljeća ostali vjerni svom odsjeku i Zajednici i time mnogo doprinijeli njenom dosadašnjem rastu i razvitku. Članice opet predvode u broju jubilaraca. Naime, ove godine HBZ ima 277 ženskih i 260 muških svečara. Njihovo članstvo u Zajednici unaprijedilo je 124-godišnji razvoj naše ugledne bratske organizacije ovdje u dijaspori. Ovogodišnji broj zlatničara za stotinu je veći od prošlogodišnjeg.
Osamnaest odsjeka HBZ-a imaju najveći broj svečara, odnosno osam ili više zlatničara. Po broju zlatničara predvodi društvo Žumberak odsjek 859 HBZ u Clevelandu, Ohio s njih 19. Na drugom mjestu, sa 18 zlatničara, je društvo Hrvatski sinovi odsjek 170 u Merrillvilleu, Indijana. Slijede dva odsjeka sa 17 jubilaraca, a to su društvo Svi Sveti odsjek broj 1 u Pittsburghu te društvo Sv. Petar i Pavao odsjek 84 u Anacondi, MT. Četiri odsjeka imaju 15 zlatničara. To su društvo Hrvatska sloboda odsjek 32 u Chicagu, IL zatim društvo Sv. Juraj odsjek 66 u Youngstownu, Ohio te društvo Zora odsjek 351 u Detroitu, MI i društvo Sv. Juraj odsjek 354 u Cokeburgu, PA. Društvo Sv. Lovro odsjek broj 13 u Steeltonu, PA ima 13 zlatničara. Tri odsjeka imaju 12 zlatničara: društvo Sv. Rok odsjek broj 5 u Johnstownu, PA zatim društvo Progress odsjek 202 u Chicagu, Il i društvo Srce Isusovo odsjek broj 217 u Benldu, IL. Društvo Sv. Trojstvo odsjek broj 146 u Versailles, PA ove će godine počastiti svojih jedanaest svečara. Društvo Sv. Nikola odsjek broj 47 u Clevelandu, Ohio i društvo Sv. Juraj odsjek 248 u Clairtonu ima 9 zlatničara, a tri odsjeka ih imaju osam. To su društvo Sv. Jakob odsjek 12 u Denveru, CO zatim društvo Bratstvo odsjek 194 u Monessenu, PA i društvo Jutarnja zora odsjek 337 u Euclidu, Ohio. Svi ostali odsjeci imaju sedam ili manje jubilaraca.
Glavna tajnica/blagajnica Bernadette Luketich-Sikaras uskoro će svima, koji su na ovogodišnjem popisu, poslati njihove zaslužne zlatničarske značke.
Među njima su sadašnja članica odbora Glavne porote Zajednice Virginia Michtich, dugogodišnja tajnica/blagajnica odsjeka broj 13 u Steeltonu, PA. Ona je svoj odsjek do sada zastupala na mnogim Nacionalnim konvencijama Zajednice i dugo godina služi u odboru Omladinske kulturne federacije. Sudjelovala je u mnogim Članskim kampanjama i uvijek je podupirala sve što je bilo u interesu našeg članstva i našeg hrvatskog naroda. Među njima je i zamjenik u Nadzornom odboru i bivši član Glavnog odbora i Glavne porote Stan Blaz. Dugogodišnji je odbornik u društvu Sv. Petar i Pavao odsjek broj 84 u Anacondi, Montana. Zlatničar je i sadašnji član odbora Glavne porote Nikola Bilandzich, predsjednik društva Sveta Vincenca odsjek 434 u Sacramento, CA. koji sudjeluje u mnogim kulturnim i bratskim djelatnostima na Zapadnoj obali. Jubilarka je i bivša članica odbora Glavne porote Theresa Rocca, tajnica/blagajnica odsjeka 535 u Midlandu, PA.
Zajednica svake godine s osobitim zadovoljstvom i poštovanjem objavljuje imena slavljenika. Čestitamo im uime Glavne uprave Zajednice.
(Zajedničar)