Skupu su se obratili veleposlanica Daniela Barišić, predstojnik Zvonko Milas i ravnatelj Marin Knezović. U svojim govorima uputili su čestitke za uspješni rad ove velike udruge koja danas okuplja preko 1.300 članova u Skopju i ograncima i iskazali spremnost za dalju potporu u njezinu radu

U prepunoj dvorani Makedonskog narodnog teatra u Skopju 24. travnja je proslavljena 20. obljetnica Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji. Svečanosti je nazočila Daniela Barišić, veleposlanica Republike Hrvatske u Republici Makedoniji, kao i gosti iz Hrvatske: Zvonko Milas i Milan Bošnjak iz Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Marin Knezović i Diana Mašala Perković iz Hrvatske matice iseljenika, mons. Antun Cirimotić i don Davor Topić uime Katoličke crkve.
Skupu su se obratili veleposlanica Daniela Barišić, predstojnik Zvonko Milas i ravnatelj Marin Knezović. U svojim govorima uputili su čestitke za uspješni rad ove velike udruge koja danas okuplja preko 1.300 članova u Skopju i ograncima i iskazali spremnost za dalju potporu u njezinu radu. Tom prigodom ravnatelj Hrvatske matice iseljenika uručio je dvije zahvalnice, jednu Zajednici Hrvata u Republici Makedoniji i drugu članici Ljerki Toth Naumovoj, na iznimnom doprinosu radu Zajednice na očuvanju, razvijanju i promicanju hrvatske kulture.
Potom se prisutnima obratio predsjednik Zajednice Nenad Živković. Govorio je o osnutku Zajednice Hrvata u Republici Makedoniji, osnovanoj 19. siječnja 1996. godine u dvorani Sobranja grada Skopja gdje je izabrana i prva predsjednica Marija Damjanovska. Svih ovih godina Zajednica Hrvata je realizirala veliki broj projekata koji se odnose na čuvanje i njegovanje hrvatske kulture, identiteta i jezika. ZHRM godinama organizira izučavanje hrvatskoga jezika, koje je bilo okrunjeno dolaskom profesora iz Hrvatske koji održava sate hrvatskoga jezika za djecu do 18 godina. Isto tako se organiziraju proslave za blagdane, blagdanski koncerti, proslava za djecu povodom blagdana Sv. Nikole, izdavanje glasila Hrvatska riječ kao i organiziranje raznih izložbi, pjesničkih čitanja i drugo. Poslije izlaganja Živković je uručio plakete veleposlanici Danieli Barišić i predstojniku Zvonku Milasu.
Tijekom obraćanja slijedila je projekcija kao evokacija mnogobrojnih događanja u Zajednici kroz godine. U proslavu je uključena i klapa Volosko koja je izvodila hrvatske pjesme i zvucima na tren nazočne prenijela u lijepu Hrvatsku. Proslava je nastavljena poslije koktela u Makedonskom narodnom teatru u diskoteci Midnajt.

Tekst: Ljerka Toth Naumova

   
Potpisi pod fotografije:
1- Predsjednik ZHRM-a uručuje plaketu predstojniku Ureda za Hrvate izvan RH
2- Prisutnima se obratio predsjednik Zajednice Nenad Živković
3- Plaketa Zajednice veleposlanici Danieli Barišić
4- Klapa Volosko izvodila je hrvatske pjesme