Tijekom večere, plesači „Hrvatske ruže“ u autentičnim su nošnjama otplesali Stari Roso. Njihova izvedba u New Hyde Park Innu na Long Islandu digla je sve na noge

Sveti Andrija je zaštitnik malog hrvatskog kvarnerskog otoka Unije, a Unijani su stoljećima svake godine u studenom slavili spomendan svoga sveca zaštitnika. Prvi Unijani počeli su se 1880-ih naseljavati u New Yorkui donijevši sa sobom i običaj proslave Jadrinja. Na prijelazu stoljeća počele su se osnivati različite iseljeničke udruge, a Unijani su imali dvije – Bratovštinu sv. Andrije i Pripomoćno društvo Unije koje je organiziralo jadrinjske večere u New Yorku, sve do 1990 -ih godina.
Godine 1997. skupina poduzetnih žena, rođenih otočanki ili porijeklom iz te unijske zajednice u New Yorku, osnovala je Ženski klub Unije. Čuvale su tako baštinu i održavale prijateljstvo u zajednici. Prvi odbor činile su predsjednica Rose Maracic, potpredsjednica Silvana Pillepich Peros, blagajnica Marina Forenbahera, tajnica Ledis Gazic i povjesničarka Vera Fabris. Ženski klub organizirao je otada jadrinjske svečane plesove i ručkove za prikupljanje sredstava.
Procjenjuje se da nekoliko tisuća ljudi porijeklom s Unija trenutno živi u SAD-u, a Unijana ima i u Italiji, Kanadi, Argentini i Australiji. Na hrvatskom otoku se još uvijek 30. studenoga slavi Dan sv. Andrije, ali Jadrinja se danas slavi i na Long Islandu, New York.
Ove godine ples Jadrinjske večere obilježila je 20. obljetnica Ženskog kluba Unije. Pod vodstvom predsjednice Kluba Doris Karčić i Upravnog odbora, koji čine Pierina Radoslovich Ames, potpredsjednica Clare Radoslovich Sipic, blagajnica Stephanie Blum i tajnica i povjesničarke Ledis Gazic. Događaj koji je održan u New Hyde Park Innu na Long Islandu okupio je nekoliko stotina ljudi. Unijani su došli iz New Yorka, New Jerseyja i Connecticuta, ali i iz Gruzije, Idahoa, Rhode Islanda, Kanade, pa čak i Australije.
Pierina Ames načinila je video s prizorima slavlja prethodnih godina i slikama s otoka. Organizirana je i tombola s bogatim nagradama, a prodajom kalendara, šalica i suvenira Elizabeth Carcich prikupila su se znatna novčana sredstva za otočku kapelicu Vela Gospa na Rimskom putu, cesti za Maracol.
Unijani vole plesati, a bend Damira Radova i pjevačica Karin Kuljanic zabavljali su publiku cijelu večer. Ženski klub potaknuo je među potomcima Uninjana interes za očuvanje jedinstvene povijesti, kulture i folklora njihova otoka. Anton Angelich iz New Yorka je s Emily Fatović u Unijama i Carcichovim potomcima u Kaliforniji radio na otočkoj nošnji, pomažući se starim fotografijama. Drugi aspekt ponovnog oživljavanja unijanske tradicijske kulture bio je oživljavanje otočkog plesa poznatog kao Stari Roso. Uz pomoć Dominika Karčića, majstora harmonike, porijeklom s Dugog otoka, otkrivena je glazba. Plesne korake odgonetnula je predsjednica Kluba Doris Karčić s direktoricom Valentine Zuzich i Katarinom Crnogorac, koreografkinjom folklorne grupe “Hrvatska ruža” u New Yorku.
Tijekom večere, plesači „Hrvatske ruže“ u autentičnim su nošnjama otplesali Stari Roso. Njihova izvedba digla je sve na noge. Jednom riječju, slažu se i stari i mladi potomci Unijana, ovu zajednicu čeka svijetla budućnost.
(prevela dšš)

Tekst: Anton Angelich