Smotra je ove godine u Beču okupila 10 folklornih grupa iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine. Organizirala ju je austrijsko-hrvatska krovna udruga za obrazovanje, kulturu i socijalno „Anno 93“ iz Beča, a pokrovitelji su joj bili grad Beč i Hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji

Austrijsko- hrvatska krovna udruga “Anno 93” je 18. svibnja slavila svoju 20. obljetnicu postojanja. Pozvali su folklorne grupe iz Austrije, Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine na međunarodnu smotru folklora. Sudjelovali su i folkloraši iz Koljnofa.
Međunarodna smotra folklora održala se u subotu u Berufsschule für Gastgewerbe Wien, a bio je to susret 10 folklornih grupa koji je već tradicionalno vodio Branko Uvodić. Organizirala ju je austrijsko-hrvatska krovna udruga za obrazovanje, kulturu i socijalno „Anno 93“ iz Beča, a pokrovitelji su joj bili grad Beč i Hrvatsko Veleposlanstvo u Austriji.
Cilj Smotre u proteklih jedanaest godina bilo je prikazati tradicijske vrijednosti hrvatskog i drugih naroda s različitih strana svijeta i pomoći promicanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine u Austriji.
Za atmosferu su poslije Smotre bili zaduženi Miroslav Škoro, brača Vidovići i TS Fijaker iz Beča, čitamo na Šokačkom portalu.
Udrugu su prije 20 godina utemeljili sa ciljem da čuvaju hrvatski jezik i kulturu u Beču, kazao je predsjednik Perica Mijić. Dodao je kako je prije 20 godina već je postojala folklorna grupa unutar Hrvatske katoličke misije am Hof. Onda su s vremenom proširili djelovanje u Beču, a brinuli su se i za pomoć Hrvatima u vrijeme Domovinskoga rata.
Iako je početak bio jako težak, udruga se dobro razvila. Danas imaju pet podudruga, na primjer dječju školu u Beču, folklornu grupu, dramsku sekciju i odjel u Zagrebu. Postoji i suradnja s gradišćanskim Hrvatima. Prvu folklornu grupu HKM am Hof vodio je gradišćanski Hrvat Franjo Nemeth.
(Hrvatska redakcija ORF-a)