Pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva kulture i Brodsko posavske županije, a u organizaciji KLD Rešetari i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, Rešetari su na jedinstvenoj nacionalnoj manifestaciji ugostili Hrvate izvan domovine, ali i pjesničku riječ na materinskom jeziku

Pod pokroviteljstvom Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske, Ministarstva kulture i Brodsko posavske županije, a u organizaciji KLD Rešetari i suorganizaciji Hrvatske matice iseljenika, pod medijskim pokroviteljstvom „Posavske Hrvatske“, HRT-a i Unitas web radija Nova Gradiška, Rešetari su ovaj vikend, 18. godinu zaredom , na jedinstvenoj nacionalnoj manifestaciji – susretu pjesnika ugostili Hrvate izvan domovine, ali i pjesničku riječ na materinskom jeziku.
Jer, upravo je jezik, potvrđuju to organizatori susreta već skoro dva desetljeća, identitet nacije, element njegove opstojnosti, ali i tkivo koje povezuje Hrvate iseljene Hrvatske i matice zemlje. Prepoznaju to i relevantne institucije, Ministarstvo kulture, Ministarstvo prosvjete, obrazovanja i sporta, ali i Hrvatska matica iseljenika i Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske. Zahvaljujući susretima koji čuvaju materinski jezik i veze s domovinom, kroz Rešetare su, do sada, prošli pjesnici-amateri iz 35 zemalja svijeta, hrvatski poete sa svih kontinenata potvrđujući kako su, unatoč mukotrpnim godinama u dijaspori, veze Hrvata s domovinom iznimno jake. I ove su se godine na manifestaciji susreli stari i novi prijatelji, gosti i domaćini.
Hrvate iz Makedonije predstavljala je Ljerka Toth Naumova, članica Upravnog odbora Zajednice Hrvata u Makedoniji, Igor Ristovski, predstavnik prijateljske općine Ilinden, Mato Matarić, zastupnik Hrvata u Skupštini Vojvodine, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj i predstavnik prijateljske općine Lupak Petar Hategan, predstavnik Moliških Hrvata iz Italije Antonio Sammartino, kanadski Hrvat Anton Toni Kikaš, pjesnici iz Južnoafričke Republike, Njemačke, Švedske, Austrije, ali i gotovo svih država s prostora regije. Ovogodišnji susreti pomogli su i da HMI obnovi veze s Hrvatima iz Crne Gore, zahvaljujući izložbi povjesničarke umjetnosti, Rešetarčanki iz Nikšića, Ankici Bjelici.
Posebnost susreta svakako je i ovogodišnji gost iznenađenja, dugogodišnji prijatelj Antuna Kikaša, ugledni hrvatski redatelj, autor „Gospe“ i „Četveroreda“; Jakov Sedlar, umjetnik koji kroz svoj filmski i dokumentaristički opus, čuva hrvatsku povijest i nacionalnu prepoznatljivost. Dolazak Jakova Sedlara na „Susrete pjesnika“ bila je i prilika za ekskluzivnu najavu novog redateljevog filma u kojemu će, upravo, Rešetari imati značajnu ulogu. Riječ je o dokumentarnom filmu o Antonu Kikašu, građevinskom poduzetniku i meceni iz Toronta, hrvatskom domoljubu koji je na svjetske naslovnice dospio prije 20-ak godina kada je s boingom 737 „Uganda airilnesa“ napunjenim s 18 tona lakog pješačkog i protuoklopnog naoružanja namijenjenog Zboru narodne garde sletio na zagrebački Pleso.
Uz vrijednu izložbu slika, otvorenu i postavljenu u Galeriji „Antuna Petrovića“, ( jedan od najpoznatijih mještana Rešetara, akademski kipar i profesor Škole za primijenjenu umjetnost u Zagrebu), svečani prijem kod načelnika Zlatka Age ( bila je to prilika i da se gosti upoznaju sa brojnim gospodarskim, kulturnim i infrastrukturnim projektima kojih je u Rešetarima, iz godine u godinu sve više i zbog kojih mjesto postaje primjer uspješne jedinice lokalne samouprave ), predstavljanje Zbornika pjesama, ali i priliku da svoje stihove u Rešetarima po prvi put na materinskom jeziku pročitaju učenici iz Makedonije i Rumunjske, središnji dio i ovogodišnje manifestacije bila je večer poezije. Zahvaljujući izravnom prijenosu putem interneta, za što se pobrinuo medijski pokrovitelj manifestacije – Unitas web radio iz Nove Gradiške, 18.Rešetaračke susrete i ove je godine pratilo 10-ak tisuća Hrvata izvan domovine, od Japana do Brazila.
(slavonski.hr)

Doznajte više
– (www.ngbuntovnici.hr)
– (www.laudato.hr)

Pogledajte fotogaleriju