Festival u Orašju, Mala Pula, otvara još jedno poglavlje svoje punoljetnosti. Osam hrvatskih i jedan bosanskohercegovački film ponovno će potvrditi status najznačajnijeg regionalnog filmskog događaja

 

Orašje iznova, osamnaestu godinu zaredom, postaje stjecište ljubitelja sedme umjetnosti. Filmski festival „Dani hrvatskog filma“ u Orašju, ili kako se voli reći, Mala Pula, otvaraju još jedno posebno poglavlje svoje punoljetnosti. U Orašju će se ovoga vikenda okupiti brojni gosti, visoki dužnosnici, glumci i redatelji filmova, elita hrvatskog glumišta. Uz njih, očekuju se i brojni glumci koji će prvi put vidjeti Orašje i, ako je suditi po glumcima koji su postali stalni gosti festivala, zaljubit će se u mali posavski grad i iznova mu se vraćati.
Po mnogima festival je poseban po svojoj prirodnosti, gostoprimstvu i bez natjecateljskog dijela, što ga čini ležernim ali s dovoljnom dozom glamura zbog dolaska brojnih poznatih glumačkih imena. Sve to i još puno toga, ali najviše poziv glumca Ive Gregurevića , inicijatora festivala, svi gosti rado prihvaćaju i Orašju se iznova vraćaju u pravilu u većem broju. Filmofili stoga od subote, 7. rujna pa do 14. rujna imaju zašto doći u Orašje.
Po mnogima među najznačajnijim regionalnim filmskim događajem, festival u Orašju ponudit će ukupnu jednogodišnju filmsku produkciju koja će se preseliti iz Pule i time iznova Posavljacima dati privilegij pogledati ih puno prije drugih velikih kulturnih središta, pa i Zagreba. Posebnost je filmske fešte jest i privilegij da se oraškoj publici poklone brojne glumačke zvijezde, unatoč tome što nema crvenog tepiha i što je mala kino dvorana iznova pretijesna za sve glumce koji stignu na premijeru.
Među visokim uzvanicima u Orašju očekuju predsjedavajućega Vijeća ministara BiH, saborskog zastupnika Ivu Jelušića , kao i ravnatelja HMI Marina Knezovića, institucije koja sustavno i od samog početka prati filmsku manifestaciju u Orašju.
Što se tiče zvijezda koje će ove godine pohoditi Orašje već je najavljen dolazak desetak redatelja, a među glumcima nezaobilazna su imena glumačkog dvojca Vedrana Mlikote i Gorana Navojca, koji će ove godine primiti posebnu nagradu koja se nigdje u svijetu ne dodjeljuje: Zlatne posavske dukate za poseban doprinos u razvijanju filmske umjetnosti. Leona Paraminski, Slaven Knezović, Mia Begović, Ankica Dobrić, Nives Ivanković, Danko Ljuština, Sandra Lončarić, Zvonimir Ker, neka su od imena glumaca koja su najavila dolazak u Orašje, otkrio nam je Gregurević.
-Premijera će ove godine biti i u znaku dokumentarca Silve Čapin te premijerne izvedbe filma „Šuti“ Lukasa Nole, koji će također doći u Orašje. Iduće večeri slijedi dokumentarac u izvedbi studenata oraškoga kraja. Druženje nakon premijere preseljava se uz rijeku Savu, gdje je inače najljepše, na ranč uz tamburice, Miroslava Škoru i zbor iz Županje. Dan kasnije slijedi atraktivna vožnja velikom skelom, ali i raznim drugim plovilima, otkriva Ivo.
Na 18. Danima hrvatskog filma će prvog dana, uz prijem kod općinskog načelnika i svečano otvorenje u Kino dvorani u Orašju, biti prikazan film „Šuti“ redatelja Lukasa Nole. U nedjelju, 8.rujna na repertoaru je filmsko ostvarenje Dražena Žarkovića „Zagonetni dječak“, a u ponedjeljak, 9.rujna film „Hitac“ Roberta Orhela. „Ja sam iz Krajine, zemlje kestenova“ jedini je film bosanskohercegovačkog redatelja Jasmina Durakovića koji će biti prikazan u utorak, 10. rujna, dok je srijeda rezervirana za film Vinka Brešana „Svećenikova djeca“. Publici u Orašju bit će 12. rujna predstavljen film „Visoka modna napetost“ Filipa Šovagovića, a u petak, 13. rujna „Projekcije“ Zrinka Ogreste. Posljednjeg dana festivala, 14. rujna bit će prikazan film „Obrana i zaštita“ redatelja Bobe Jelčića, koji je dobio Zlatnu arenu za najbolji film u Puli ove godine.

 

Tekst: Nada Koturić