Iznenađenje za sudionike Susreta i goste, dvije godine nakon otvorenja velikih retrospektivnih izložaba u Zagrebu u prigodi 110.godišnjice slikareva rođenja, bilo je otvorenje izložbe sedamnaest crteža laviranim tušem, iz donacije 1991. pohranjenih u Modernoj galeriji u Zagrebu, te jedan portret „Indiosa s vunenom kapom“, iz donacije 1994.u vlasništvu HMI, hrvatskog iseljeničkog slikara Kristiana Krekovića. O projektu je govorila autorica Ljerka Galic, voditeljica Odsjeka iseljeničke baštine HMI

Hrvatska matica iseljenika, uz Ministarstvo kulture i Brodsko-posavsku županiju, od samih početaka podržava i financijski potpomaže vrijednu inicijativu entuzijasta i organizatora, na čelu s Ivanom De Villom, iz male slavonske općine Rešetari, koji niz godina održavaju u lipnju likovne, a u rujnu pjesničke susrete autora diljem svijeta.
Cilj je njegovanje i čuvanje hrvatske pisane riječi, ma gdje Hrvati u svijetu živjeli, te povezivanje hrvatskih iseljenika s domovinom. – Književno likovno društvo „Rešetari“ tu se ostvaruje kao zasebni polis duhovnosti i uljudbe, scenskim pokretom, slikom, notama, stihom – kako je svojevremeno napisao pokojni pjesnik Lujo Medvidović.
Tijekom protekloga vikenda u Rešetarima održani su Rešetarački susreti pjesnika na kojima je ove godine sudjelovalo dvjestotinjak autora iz 18 zemalja svijeta. Predstavljeni su zbornikom radova pod nazivom „Kamen i odmaci“ o kojem je detaljno, ali i kritički govorio prof. Ivan Slišurić, jedan od selektora.
Održane su i promocije knjiga dviju spisateljica, „Matici domovini“ i „Nemir koji nije imao ime“, Marije Kosović Makić iz Sidneyja i Ljerke Toth Naumove iz Skopja. Prvu je predstavio prof. Đuro Vidmarović, a drugu prof. Sanja Vulić.
Iznenađenje za sudionike Susreta i goste, dvije godine nakon otvorenja velikih retrospektivnih izložaba u Zagrebu u prigodi 110.godišnjice slikareva rođenja, bilo je otvorenje izložbe sedamnaest crteža laviranim tušem, iz donacije 1991. pohranjenih u Modernoj galeriji u Zagrebu, te jedan portret „Indiosa s vunenom kapom“, iz donacije 1994.u vlasništvu HMI, hrvatskog iseljeničkog slikara Kristiana Krekovića. O projektu je govorila autorica Ljerka Galic, voditeljica Odsjeka iseljeničke baštine HMI .
Na Pjesničkoj večeri pjesnici iz dijaspore i susjednih županija čitali su svoje pjesme objavljene XVI. zborniku Rešetaračkih susreta, a prethodile su im i govori potpore domaćina i gostiju: Ivana De Ville, predsjednika KLD „Rešetari“, načelnika Općine Rešetari Zlatka Age, Fabijana Lovrića, predsjednika Društva književnika Herceg-Bosne, Petra Hategana, predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Rumunjskoj.
Okupljenima se u ime Hrvata u Kanadi obratio Antun Kikaš, donator Zbirke mladih pjesnika, potom Dubravka Severinski iz Državnoga ureda za Hrvate izvan RH, u ime Zajednice Hrvata u Makedoniji Ljerka Toth Naumova, Dijana Mašala Perković u ime Hrvatske matice iseljenika i na kraju župan brodsko-posavski Danijel Marušić koji je ovu večer i otvorio. Nastupom su je oplemenili članovi Hrvatske pjevačke skupine „Slavča“ iz Nove Gradiške. (Lj.G.)