Chicago, White Pines golf course in Bensenville, IL., Četrnaesti Hrvatski golf turnir u humanitarne svrhe za pomoć siromašnoj djeci u Hrvatskoj

Oko blagdana Velike Gospe u Chicagu se priređuje, uz vjerske, i niz humanitarnih, kulturnih te sportskih manifestacija poput Hrvatskog golf turnira, na čijim se sportskim ogledanjima redovito obilno ulaže u humanitarne svrhe u staroj domovini Hrvatskoj te Bosni i Hercegovini. Ove se godine održava četrnaesti po redu Hrvatski golf turnir u svrhu pomoći siromašnoj djeci u Hrvatskoj, a bit će upriličen u nedjelju 27. kolovoza 2017. na Links of Carillon golf course, u Plainfieldu (IL) u Sjedinjenim Američkim Državama. Registrirajte se: www.VelikaGospaGolf.com

Igrat će se 18 holes na “shotgun” način iliti sa 18 rupa, najavljuju organizatori iz Hrvatske župe Sv. Jeronima.
Američki Hrvati igraju golf desetljećima poput svojih domaćina Amerikanaca i obožavaju igru u kojoj su magično suprotstavljeni igrač i golf igralište. Svaki igrač ima lopticu i komplet palica i bit je u tome da se loptica udarena palicom odvede od početnog područja do rupe Hole i to sa što manjim brojem udaraca.
Svaki udarac, kao što je znano, bio uspješan ili ne računa se u rezultat, a ako se dogodi povreda određenog pravila igre onda se dodaju i kazneni bodovi odnosno udarci. U igri se igrači susreću sa raznim fizičkim preprekama na terenu, jednako kao i s onim psihičke naravi. Golf je igra koja zahtijeva preciznost, strpljenje, smirenost i strategijsko razmišljanje. Uz ovaj turnir u SAD ima još starijih golf turnira koje dugi niz godina organiziraju razni ogranci Hrvatske bratske zajednice Amerike. U starome kraju, u Hrvatskoj, se spominje tradicijska igra kod koje su štapom pokušavali ubaciti kamen u neku rupu. No, moderni golf u Hrvatskoj spominje se tek tridesetih godina kada je u Zagrebu osnovan golf klub Zagreb 1927. U zagrebačkom perivoju Maksimir izgrađeno je 1931. godine golfsko igralište s devet polja. Nakon Drugog svjetskog rata pa do 1991. u Hrvatskoj nema nikakvih golfskih aktivnosti.

Godine 1992. osnovan je Hrvatski golf savez (već nakon 3 mjeseca primljen je u EGA – Europski golf savez), obnovljeno je staro igralište na Brijunima, a godinu dana nakon toga održano je prvo hrvatsko prvenstvo u golfu pa bi bilo zgodno sučeliti golf igrače iz našega iseljeništva iz Amerike s domovinskim igračima. Rezultat bi lako mogao prevagnuti u korsist Zajedničara, koji desetlječima imaju na stotine otličnih igrača golfa diljem Sjedninjenih Američkih Država.

I na kraju, ne zaboravite! Poslije golfa u Plainfieldu (IL) bit će domjenak, te dvosatni open bar i raffle iliti domjenak s tombolom i to sa bogatim sportskim nagradama na prostoru golf igrališta. Primamo i sponzore, poručuju organizatori, ako požele vaše udruge ili obitelji.

Tekst: Vesna Kukavica

Facebook