Na Trgu hrvatskih emigranata u Punta Arenasu su Hrvati 7. prosinca slavili dolazak svojih sunarodnjaka u Čile. Bio je prisutan konzul Rudi Mijac, političari i profesionalci hrvatskog podrijetla, ali i dva praunuka Petra Zambelica, Mirto i Sergio. Slavila se i misa u katedrali. Nakon toga Hrvati i njihovi potomci su bili pozvani na večer u Hrvatskom domu

Po popisu od 6. 12. 1878. nalazimo 3 Austrijanca iz Dalmacije i Primorja (sadašnji Hrvati). Bili su to Mate i Simun Paravic Radnic iz Bakra pokraj Rijeke i Petar Zambelic Erak iz Zambelica kod Lustice u Boki Kotorskoj.

Prvi hrvatski doseljenički val bio je između 1890. i 1900., a drugi između 1900. i 1930. Računa se da je više od 10.000 Hrvata stiglo nakon Prvoga svjetskoga rata. MVPIEI RH procjenjuje kako u toj regiji na kraju svijeta ima 30.000 hrvatskih potomaka.

Na Trgu hrvatskih emigranata u Punta Arenasu nalazimo spomenik hrvatskome iseljeniku koji je gradio Miodrag Zivkovic 1978. Spomenik pokazuje hrvatsku obitelj. Ovdje su Hrvati 7. Prosinca slavili dolazak svojih sunarodnjaka u Čile. Bio je prisutan konzul Rudi Mijac, političari i profesionalci hrvatskog podrijetla, ali i dva praunuka Petra Zambelica, Mirta i Sergia Zambelicha. U 19.00 se slavila misa u katedrali. 

Nakon toga Hrvati i njihovi potomci su bili pozvani na večer u Hrvatskom domu.

Doznajte više

Tekst i fotografije: Lucas Dela Torre Damianovic