Pri organizaciji bala gleda se na to, da je glazba pretežno hrvatska i da se govori hrvatski, rekao je Jurica Maasz uime čunovske mladeži i članova Čunovskih bećara, koji tradicionalno otvaraju Hrvatski bal. Ove se godine na balu okupilo 170 ljudi, koje je grupa Briljanti iz Hrvatskoga Jandrofa zabavljala do rane zore

Čunovo je jedno od četiriju hrvatskih sela u Slovačkoj. Tri sela, a tako i Čunovo, od 1972. pripada gradu Požunu/Bratislavi. U životu Hrvata Čunova Hrvatski bal zauzima važno mjesto. Jučer, 10. veljače su ga organizirali po 12. put. Prvoga je organiziralo Kulturno društvo Čunova, a sada bal organizira hrvatska mladež.
Prve balove je organizirala sadašnja starija generacija, koja još dandanas npr. organizira adventsku svečanost u Čunovu, ali je to danas preuzela mladež, kazao je njen predstavnik Jan Novotny. Što se tiče hrvatskoga jezika, kaže Novotny, prije dvije godine se oko 10 posto stanovništva izjasnilo kao Hrvati, a to je 120 ljudi. Stariji ljudi, uz hrvatski, govore još njemački i mađarski jezik. Mladež sve manje govori hrvatski, ali se trudr da se hrvatski jezik u Čunovu održi čim dulje. Šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci su predzadnja generacija, koja još dosta dobro vlada hrvatskim jezikom.
Pri organizaciji bala gleda se na to, da je glazba pretežno hrvatska i da se govori hrvatski, rekao je Jurica Maasz uime čunovske mladeži i članova Čunovskih bećara, koji tradicionalno otvaraju Hrvatski bal. Ove se godine na balu okupilo 170 ljudi, koje je grupa Briljanti iz Hrvatskoga Jandrofa zabavljala do rane zore.
(Hrvatska redakcija ORF-a)