Ovom manifestacijom Društvo zadnjih 10 godina promovira hrvatsku tradiciju organiziranjem niza kulturnih događanja s eminentnim izvođačima iz Hrvatske

Hrvatsko kulturno društvo Pomurje je zajedno s Turističnom zvezom Lendava vabi 7. travnja organiziralo 10. jubilarnu proslavu Dana hrvatske kulture u Lendavi. Ovom manifestacijom Društvo zadnjih 10 godina promovira hrvatsku tradiciju organiziranjem niza kulturnih događanja s eminentnim izvođačima iz Hrvatske.

Manifestacija je započela u ranim popodnevnim satima u lendavskim vinogradima pred vidikovcem „Vinarium“ gdje je svečano otkrivena velika pisanica, koju su lendavskim motivima oslikali naivni umjetnici iz Koprivničko-križevačke županije. Izradu pisanice kao znak prijateljstva dar Lendavi omogućila je TZ Koprivničko-križevačke županije u suradnji s Turistično zvezo Lendava vabi. Hrvatsko kulturno društvo Pomurje se pred svečanim otkrivanjem pisanice predstavilo nastupom folklornog ansambla – spletom međimurskih plesova.

Prije otkrivanja pisanice su se okupljenima obratili: Anton Balažek, župan Općine Lendava, Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije i veleposlanica RH u Sloveniji Vesna Terzić.

Manifestacija je je nastavljena otvorenjem likovne izložbe “Podravina Lendavi od srca”, na kojoj su crteže u stilu naivne umjetnosti, na platnu i na staklu, s motivima podravske prirode i načina života te narodnih običaja u različitim godišnjim dobima, predstavili umjetnici koji su ujedno i autori oslikane lendavske uskršnje pisanice: Vladimir Ivančan, Stjepan Đukin, Martin Đukin, Drago Žuka i Dragutin Kovačić.

Izložbu je otvorio Zdravko Mihevc, direktor TS Koprivničko-križevačke županije. Otvorenje izložbe su svojim nastupom obogatili tamburaši HKD Pomurje s vokalnom solisticom Jasnom Vuradin Popović.

Dan hrvatske kulture je okončan nastupom FA studentskog KUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba koje djeluje od 1948. godine pod okriljem Sveučilišta u Zagrebu.

Predsjednik HKD Pomurje za uspomenu na taj dan SKUD-u “Ivan Goran Kovačić” darovao keramički umjetnički amblem HKD Pomurje koji je u ime ansambla preuzeo predsjednik Danijel Vukobrat.

Fotogalerija

Tekst: Renata L. Pohajda; Foto: Ninoslav Kutnjak