Uspješno održan 6. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina u Pečuhu

4 min čitanja

Put kojim se rjeđe ide, koji zove hrabre!

Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina od 2017. održao se  u Tavankutu, Koljnofu, Tivtu i Mudimitru. U organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj, u Pečuhu se od 1. do 3. rujna 2023. održao šesti puta po redu.

Prvog rujanskog vikenda 6. Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina okupio je u Hrvatskoj školi Miroslava Krleže u Pečuhu mlade Hrvate iz Austrije, Crne Gore, Mađarske, Rumunjske i Srbije kako bi razmijenili svoja iskustva i diskutirali na temu „Mladi manjinskih zajednica – između civilnog društva i političkog predstavljanja“. Sudionici Foruma upoznali su sve nazočne sa izazovima s kojima se susreću, koliko su prisutni u organizacijama civilnog društva te kakav je njihov odnos s institucijama hrvatskih manjina te s lokalnim i državnim politikama. Jedan dan bio je posvećen Forumu u sklopu kojeg je održana i radionica dramske pedagoginje Grozdane Lajić Horvat, a ostatak vremena sudionici su proveli upoznavajući institucije hrvatske manjinske zajednice domaćina te međusobnom upoznavanju i ugodnom druženju.

Forum je otvorio predsjednik Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH i predsjednik HDS u Mađarskoj gospodin Ivan Gugan. Mnogobrojnim uzvanicima, predstavnicima hrvatskih institucija i medija u Pečuhu, kao i sudionicima Foruma, prigodnim riječima obratio se zamjenik ravnatelja HMI dr. sc. Ivan Tepeš i voditeljica projekta Valentina Badanjak Pintarić.

Radni dio Foruma otvorili su mladi domaćini – Maja Škrlin i Milán Kovács, u pratnji Kamille Krizstine Szakátz i Ane Škrlin, upoznavši sve prisutne s djelovanjem jedne od najjačih hrvatskih manjinskih zajednica. Unatoč snažnoj podršci institucija, mladi u Mađarskoj izrazili su nezadovoljstvo svojom participacijom u organizacijama civilnog društva i smatraju kako je potrebna bolja razdijeljenost i slabija ovisnost od institucija i politike.

Najveći broj mladih na ovogodišnji Forum pristigao je iz Rumunjske: Anka Stoianovici i Miriana Pauta u pratnji Ermine i Miljane te Mihai Rat i Lucian Tincul. Upoznali su nas s izazovima s kojima se susreće njihova zajednica, među kojima ističu zatvaranje škola zbog manjka učenika uslijed masovnih iseljavanja. Ipak, mladi se društveno angažiraju sudjelovanjem u volonterskim i humanitarnim akcijama (Božićni sajam u Karaševu). Smatraju da im je potrebna edukacija kako bi naučili kako osnovati organizacije civilnog društva u svojim sredinama i iskoristili mogućnosti takvih organizacija.

Mlade Hrvate iz Crne Gore zastupale su Tamara Bogdanović i Kristina Janović u pratnji Zvonka Perušine. Iako još nemaju organizacija civilnog društva, mlade crnogorske Hrvate okuplja Hrvatska građanska inicijativa.

Najmlađa sudionica Foruma bila je sedamnaestogodišnja Szofia Eloe, učenica završnog razreda Dvojezične gimnazije u Borti, Austrija. Predstavila nam je svoju školu i izrazila potrebu za većim brojem dvojezične i višejezične literature.

Zanimljivom prezentacijom predstavile su se mlade Hrvatice iz Vojvodine – Ana Francišković i Hristina Štimac. Iako u Srbiji djeluje četrdesetak aktivnih udruga u tridesetak naselja, koje organiziraju oko 300 manifestacija godišnje i imaju razvijenu nakladničku djelatnost, slaba zastupljenost Hrvata u javnom sektoru i strukturama vlasti, nemogućnost sudjelovanja u procesu donošenja odluka, nedostatak financijskih sredstava i profesionalno angažiranih, izazovi su s kojima se suočavaju.

Jačanjem međusobne povezanosti otvaraju se mogućnosti partnerstava na projektima sa zajedničkim ciljevima i od općeg interesa, kao i sudjelovanje na natječajima za sredstva mnogobrojnih natječaja Europskih fondova. Ovogodišnji Forum mladih pripadnika hrvatskih manjina iznjedrio je zajednički zaključak da je mladim Hrvatima izvan RH najpotrebnija edukacija, umrežavanje i zajedništvo, a ukidanje granica značajno olakšava suradnju i otvara niz mogućnosti zajedničkog djelovanja svih mladih pripadnika hrvatskih manjina.

Tekst: Valentina Badanjak Pintarić; Fotogalerija: Timea Šakan-Škrlin, Branka Pavić-Blazsetin

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content