U seriji Tradicijske abecede slovo S – SEOSKA KUHINJA, koju će nam predstaviti FOLKLORNA GRUPA KOLJNOF
Kod seoske kuhinje je karakteristično da je jednostavna i da su ljudi kuhali od namirnica koji su sami uzgojili ili hranili (meso). Taj princip kuhanja je bio dosta jednostavan, ali i puno kaloričniji u odnosu na kuhinju u gradu gdje neke namirnice nisu bile dostupne. Kroz godine se seoska kuhinja sve više približila elitnoj kuhinji. Starinska jela koja su se sačuvala na ruralnim prostorima danas nazivamo tradicionalnom kuhinjom.
Jela tradicionalne kuhinje se prenose kroz generacije ili se konzumiraju kroz mnoge generacije. Tradicionalna hrana i jela su tradicionalne prirode i mogu imati povijesni presedan u nacionalnom jelu, regionalnoj kuhinji ili lokalnoj kuhinji.
Koljnof kao selo ima puno tradicionalnih jela, a mi ćemo nabrojati nekoliko od “najpopularnijih”:
- Na žumljenje kunce ( tijesto sa sirom)
- Krumpljova supa (juha od krumpira)
- Masnica (makovnjača i orehnjača)
- Šterc z grahom ili graškom
Gibanike (dizano tijesto s raznim slanim i slatkim nadjevima, najtipičnije s bučom i mladim sirom)
Danas Vam uz pomoć naših dragih dama donosimo tutorial i recept za gibaniku!
Tijesto:
- 1kg brašna
- 3 jaja
- 5 dkg kvasac (svježi)
- 2dl ulja (neki stave kocku margarina) ili mast
- mlijeko
- šećer
Nakon što zamijesite tijesto ostavite ga da se diže pola sata, nakon toga ga podijelite na jednake male dijelove. Od ove količine tijesta se dobije 8-12 gibanika.
Fila:
- 2-3 velike buče
- 25 dkg sira
- 3 glavice luka
- malo vrhnje
- sol
- papar
Peći na 180 stupnjeva, 25-30 minuta.
U slast!