Prijave za Nagradu Europske unije za kulturnu baštinu – Nagradu Europa Nostra 2018 primaju se do 1. listopada 2017. godine. 2018. je Europska godina kulturne baštine te će se posebna pozornost posvetiti europskoj dimenziji projekata…

Nagrada Europske unije za kulturnu baštinu / Europa Nostra, najprestižnija je nagrada Europske unije u području kulturne baštine, a utemeljena je s ciljem prepoznavanja najboljih postignuća u očuvanju, istraživanju, predanom radu, obrazovanju i osposobljavanju te podizanju svijesti o vrijednostima i zaštiti kulturne baštine.

Nagrada Europa Nostra će u 2018. godini koristit kao glavni alat za promicanje ključnih ciljeva Europske godine kulturne baštine, a posebna će se pozornost posvetiti europskoj dimenziji projekta, poput:

• suradnje organizacija ili pojedinaca iz dvije ili više europskih zemalja;
• doprinosa razvijanju osjećaja europskog identiteta ili europske socijalne kohezije;
• obogaćivanja i produbljivanja simboličkih značenja i estetskih vrijednosti europske tradicije

Nagrada će se dodijeliti za tridesetak postignuća iz Europe u području kulturne baštine. Od toga, Grand Prix i novčana nagrada od €10.000,00, dodjelit će se sedmorici laureata, a Public Choice Award odnosno nagrada publike dodjelit će se temeljem online istraživanja kojeg će provesti Europa Nostra.

Nagrade će biti dodijeljene na svečanoj ceremoniji u lipnju u Berlinu koja će ujedno biti i glavno događanje Europskog summita kulturne baštine kojeg organiziraju Europa Nostra, Pruska zaklada kulturne baštine (SPK) i Njemački odbor za kulturu baštine (DNK).

Rok za podnošenje prijava je 1. listopada 2017.

Prijave su moguće na www.europeanheritageawards.eu

Za više informacija posjetite web stranice Europe Nostre ili kontaktirajte koordinatoricu nagrade EU za kulturnu baštinu Elenu Bianachi.
(Culturenet/D.H.F.)