Školska knjiga i Osnovna škola Augusta Šenoe u Zagrebu su povodom Međunarodnog dana materinskog jezika pokrenule natječaj

Materinski jezik termin je kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči. Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri stvaranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika nego i s učenjem uopće.

Svjesne važnosti razvijanja ponosa i ljubavi prema zavičaju i čuvanja jezične i kulturne baštine, Školska knjiga i Osnovna škola Augusta Šenoe u Zagrebu su povodom Međunarodnog dana materinskog jezika pokrenule natječaj Slovarica mojega kraja kojim žele istaknuti vrijednost slovarice kao odličnog predloška za prikupljanje znanja učenika o vlastitu kraju.

Osim što sa svojim jednostavnim ilustracijama služi učenju abecede, slovarica je i odličan predložak s pomoću kojega možemo u svim nastavnim predmetima širiti znanja o svojem kraju. Crtežom, pjesmom, pripovijedanjem legendi i istinitih priča, prikupljanjem podataka ili šetnjom svojim krajem učenici će lakše povezati određeno slovo sa svojim mjestom ili dijelom svojega mjesta.

Kako sudjelovati?
Izradite slovaricu svojega kraja, karakterističnu za mjesto u kojem živite, radite, koje volite i dobro poznajete. Slovarica mora predstavljati vaš kraj ili širu okolicu vašeg mjesta. Važno je prikazati sva slova abecede.

U natječaju mogu sudjelovati učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole pod vodstvom svojeg učitelja / svoje učiteljice (u manjim školama mogu biti učenici različitih razreda od 1. do 4. ili kombiniranih odjela). Format svakog slova je list papira A4 što na kraju iznosi ukupno 30 listova, a ako želite naslovnicu, možete je dodati. Slovaricu ne trebate slati uvezanu.

Natječaj traje od 21. veljače do 31. ožujka 2017. godine i u nj ulaze sve slovarice (crteži, slike svakog slova hrvatske abecede s motivom određenoga kraja) zaključno s datumom završetka natječaja.

Najbolje tri slovarice Školska knjiga će nagraditi vrijednim i atraktivnim nagradama. Svi sudionici natječaja dobit će i zahvalnice za sudjelovanje u natječaju.
(modernavremena)

Više o natječaju

Školska knjiga i Osnovna škola Augusta Šenoe u Zagrebu su povodom Međunarodnog dana materinskog jezika pokrenule natječaj